Útok na Karla Gotta. Zapojen profesor Putna

09.08.2018 12:51

Karel Gott má příští rok vystoupit v Německu, kde ho mají rádi. Na knižním veletrhu v Lipsku by měl vystoupit při příležitosti tzv. Roku české kultury, v jehož rámci zazpívá Gott společně s dalšími interprety v lipské opeře. Ne všem se to ale pozdává. Asociace spisovatelů vydala na protest petici. Mezi petenty je i profesor Martin C. Putna. Ten se ale nakonec rozhodl svůj podpis stáhnout, stejně jako další podepsaní.

Útok na Karla Gotta. Zapojen profesor Putna
Foto: Wikipedia
Popisek: Karel Gott

Karel Gott je v Německu mimořádně oblíbený, jak zdůrazňuje i komentátorka Lidových novin Jana Machalická. „Není snad nutné zdůrazňovat, že Němci božského Karla odjakživa milují a v Německu ho znají snad i batolata. Tak tomu je, bylo a bude. Němečtí pořadatelé koncert také platí, a tak si také hosty vybírají podle svého. To by ovšem nesmělo opět povstat svědomí národa sdružené v celkem nedůležitý spolek Asociace spisovatelů (ona totiž doba je taková, že profesní spolky nikdo zvlášť nepotřebuje) a sesumírovat petici, že pěvec je celoživotní oportunista, „synonymum beznázorového prospěchářství a pokleslého masového vkusu“, a tudíž nesmí a nemůže reprezentovat českou kulturu, to mohou jen oni – neochvějní ve svých názorech a stateční bojovníci za svobodu z větší části narození kolem roku 1980,“ utahuje si Machalická na stránkách Lidových novin z petice nedávno vzniklé Asociace spisovatelů a podotýká, že němečtí pořadatele hradí Gottovu návštěvu ze svého.

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí

„Naším primárním požadavkem je, aby byla co nejdříve svolána schůze se všemi zvanými autory Lipsko 2019 a též zástupci profesních organizací jak autorů (AS), tak garantů nejprestižnější české literární ceny Magnesia Litera (Spolek Litera), kde bude podoba a způsob prezentace české literatury na Lipsko 2019 prodiskutována a přizpůsobena představám vystupujících,“ píší petenti Martinu Kraflovi, programovému koordinátorovi Moravské zemské knihovny v Brně pro Leipziger Buchmesse 2019.

„Vedle deficitu konzultace celé akce s námi českými autory se vymezujeme vůči této ukázkové absenci postojovosti,“ píše se v petici. „Naším druhým požadavkem, vedle onoho primárního – společné schůze – je, aby bylo vystoupení Karla Gotta bezodkladně zrušeno či vyjmuto z kalendáře akcí „Rok české kultury“, jež tvoří entrée knižního veletrhu Lipsko 2019,“ kladou autoři petice požadavky na pořadatele akce.

Původní text Jany Machalické ZDE

Jana Machalická ve svém komentáři rozcupovala text petice na malé kousíčky. „Je to tak trochu svazácký slovník z vylučovacích schůzí, že? A ještě petenti vytvářejí dojem, že hovoří za všechny české spisovatele. Jenže se ukázalo, že čeští literáti se do podepisování petice nehrnou, a byli i tací, kteří to odmítli se značným sarkasmem. Kateřina Tučková například inteligentně podotkla, že Gotta neposlouchá, ale že by si možná petenti mohli uvědomit, že jejich věhlas v zemi našich sousedů není ani zlomkem slávy Gottovy,“ píše novinářka.

Machalická připomíná i odvrácenou stranu Gottovy kariéry. Nikdy nebyl bojovníkem proti režimu, ba naopak, ten totalitní přežil poměrně v poklidu. Gott ale ze své podstaty není politikem, nýbrž zpěvákem. „No a co má být, je to romantický tenor a tomuto zaměstnání se celý život věnoval. Měl snad přestat zpívat své cajdáky a požádat Plastiky, aby ho vzali mezi sebe? Nebo jít do kotelny,“ ptá se autorka.

Uznává, že Gott se snažil s režimem vycházet a jistě z toho měl prospěch, ovšem nikoho neudával, nikomu neničil život. Jde podle ní o laskavého člověka, který se snažil svým přátelům v nouzi pomáhat. Kdysi dávno podpořil Pavla Landovského a Jana Němce, když jim chyběly peníze. „Jak by mu tohle mohla čtveřice Václav Kahuda, Adam Borzič, Ondřej Lipár a Petra Hůlová přičíst k dobru? Oni mají jasno: děje jsou buď černé, nebo bílé. Mezitím nic neexistuje,“ píše Machalická kriticky na adresu autorů petice.

To ale není všechno, petenti se totiž po chvíli začali hádat mezi sebou. Text, který je zveřejněn na Facebooku Asociace spisovatelů, totiž prý není textem původním, kteří spisovatelé podepsali. Asociace text "zředila" a jinak poupravila. Reakce dotčených spisovatelů jsou poměrně ostré. Jaromír Typlt píše: "Podepsal jsem původně VÝRAZNĚ JINÝ text. Rozhodně ne tak opatrnický vůči tomu odporně lepivému cukrkandlovému zombie KG, kterému máme v podstatě dělat poslušné křoví, protože "Němci ho milují". David Černý naopak v původním textu nefiguroval, jestli si dobře vzpomínám, teď je tam dvakrát. TOHLE JE JAKO V ČÍNĚ, vážená Asociace spisovatelů." Markéta Pilátová se pro změnu diví, že se Asociace zaštiťuje jejím jménem, ačkoli ona sama není její členkou.

K tomuto názoru se připojuje i Ondřej Hložek. Podepsal prý jiný text, než který je zveřejněn. Prosí o své vyškrtnutí ze seznamu.

Podobných reakcí najdeme v diskusi mnoho:

Někteří nezúčastnění pozorovatelé se smějí formě protestu, kterou Asociace spisovatelů zvolila. Zmiňují o ono pozměňování textu petice bez vědomí petentů.

 

V průběhu odpoledne se rozpoutala mezi petenty debata, jejímž výsledkem bylo, že mnozí svůj podpis stáhli. Kromě zmíněného profesora Martina Putny tak učinilo do 19.30 (podle Facebooku Asociace)  sedm dalších. Důvody,  které naznačili ti, kteří svůj krok komentovaly,  byly takové, že podepsaly jiný text než byl zveřejněn. Ten se jim zdá vůči Karlu Gottovi příliš mírný, například podle Jana Buriana je Gott nejen reprezentantem oportunistické  morálky, ale také toho největšího nevkusu.

Stav petičního archu 9.8.2018 v 19.30:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…