Útok na Merkelovou i ČSSD během akce Andreje Babiše. A když se s ním chtěli vyfotit...

26.08.2016 16:51

REPORTÁŽ „Sprostý podraz ČSSD“ i „utrácení Angely“ za uprchlíky přišlo na přetřes na besedě vicepremiéra Andreje Babiše (ANO) s občany ve Valašském Meziříčí. Postěžoval si také zcela adresně na ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (ČSSD), kvůli které raději nechtěl prozradit, kolik má v kase „naspořeno“. „Někteří partneři by hned přišli s nějakými šílenými nápady. Hlavně paní Marksová v tom vyniká. Stále navrhuje něco, co mi likviduje rozpočet. Otcovská, rodičovská, různé nesmysly,“ vysvětlil Babiš. Vyjádřil se také k „šokujícímu fungování“ Evropské unie a dotkl se tématu migrační krize.

Útok na Merkelovou i ČSSD během akce Andreje Babiše. A když se s ním chtěli vyfotit...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér Andrej Babiš se starostou a místostarostkou města Valašské Meziříčí

Po setkání se spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou na Pražském hradě ve čtvrtek večer zamířil vicepremiér Andrej Babiš na Valašsko. V pátek dopoledne tady debatoval se zastupiteli a občany města na místním městském úřadě.

Nejdřív popsal stav státní kasy: „Máme stále rekordní přebytek, ráno jsem se na to díval. Neřeknu vám raději kolik, protože někteří partneři by hned přišli s nějakými šílenými nápady. Hlavně paní Marksová v tom vyniká, že stále navrhuje něco, co mi likviduje rozpočet. Otcovská, rodičovská, různé nesmysly,“ vysvětlil Babiš. Vyslovil se i k debatě o zastropování důchodů, které neodmítá, ale připomněl dopad na rozpočet. Upozornil na snižování dluhu. „Koncem roku 2016 budeme mít nižší dluh než v době, kdy jsem nastupoval,“ podotkl.

„Můj přítel a velký vzor, ministr financí Volfgang Schäuble má přebytek rozpočtu téměř 20 miliard euro. Nicméně Angela mu to utratí na ty uprchlíky. Ale pro mě je Německo vzor pro zodpovědnou rozpočtovou politiku,“ poznamenal. Ujistil, že „bojuje za naše zájmy“, nechce vstupovat do eurozóny a nechce závislost na Evropské centrální bance nebo ručit za Řecko. „Máme v Česku skvělou situaci. Naše banky fungují. Důležité je, aby z toho plynul profit firmám a občanům,“ doplnil s tím, že jeho ambicí je mít vyrovnaný rozpočet.

Hovořil o finančních zdrojích, vyšším výběru daní a v daném kontextu poznamenal: „Objevili jsme dámu, která seděla v místnosti pět krát pět metrů a bylo tam registrováno1600 firem.“

Babiš: Na něčem se domluvíme a pak se to politicky zneužívá

„Klaus měl jít na stáž do Německa, naučit se, jak se buduje kapitalismus nebo jak se dnes říká tržní ekonomika,“ podotkl také Babiš a připomenul osobnost Tomáše Bati.

A popsal i situaci ve vládě: „Sedíme ve vládě, kde soupeříme. Často vznikají různé dezinformace nebo účelové podrazy. Třeba voda. To je jeden sprostý podraz ze strany ČSSD. Musíme se podívat, kdo zprivatizoval vodu. Nechtěli jsme, aby lidi platili víc. Měli by platit ti, kteří mají monopol,“ konstatoval vicepremiér. „Na něčem se domluvíme a pak se to politicky zneužívá,“ dodal.

Anketa

Máte rádi Angelu Merkelovou?

4%
96%
hlasovalo: 18104 lidí

Vrátil se také ke čtvrtečnímu setkání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou: „Má své názory, my máme jinou historii. Šokující je, jak Evropa funguje. Zažívám to jako ministr financí. V červnu 2014 jsem zjistil, že v Evropě se ročně nezaplatí na DPH 170 miliard eur. Říkal jsem si, že to není možné. Co to děláte? Nikdo to neřešil. V privátní firmě, kdyby mě takto někdo okrádal? Trvalo mi dva a půl roku, než jsem dostal na program porady ministrů financí Evropy náš projekt,“ popisoval Babiš. „Problém je, že dnes Evropská komise vymýšlí blbosti, mimochodem i ty kvóty – a hlavy států se tam dostatečně neprojevují a nemají na rozhodnutí zásadní vliv. To vidíme i na migraci,“ popisoval vicepremiér. „Pro nás je důležité, abychom v Evropě prosazovali naše názory, to jsme nedělali a podceňovali,“ doplnil s tím, že komunikace je pro nás ekonomicky výhodná. 

Z publika: Pane vicepremiére, mohu se s vámi vyfotit? „Za to se platí.“

Starosta města za ANO Robert Stržínek se v debatě dotazoval na rozpočtové určení daní, pak dal slovo místním obyvatelům, které zajímaly podmínky pro seniory. Další z občanů poděkoval za podnik Deza, který ve Valašském Meziříčí působí a spadá pod Agrofert. „Pane vicepremiére, zvažujte, komu peníze dáte a komu ne. Vždyť jsou to peníze nás všech obyčejných lidí. A ještě, kdyby to šlo, bude mi ctí, když se s vámi vyfotím,“ požádal tazatel a mezi lidmi se smíchem zašumělo: „Za to se platí!“ Vicepremiér Babiš pak v odpovědi také zmínil: „Mně to tak připadá, že ĆSSD měla dřív poplatky, teď důchody…“

Vyslovil i tento názor v souvislosti s tématem zdravotnictví: „Ideální stav by byl, mít jednu pojišťovnu a na jejím vchodě by byl nápis Zákaz vstupu politikům, hlavně poslancům.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…