Útok v Halle: Proč u synagogy nebyla policie? zuří šéf ústřední židovské rady. Předák policie mu dal jasnou odpověď

10.10.2019 22:34

Předseda ústřední židovské rady Josef Schuster si po antisemitském útoku stěžoval na nedostatečné zabezpečení. „Pokud by policie stála před synagogou, tak mohla toho muže odzbrojit, než stihl zaútočit na ostatní,“ uvedl. Představitel policie odpověděl: „Pravděpodobně nebylo možné být rychlejší.“

Útok v Halle: Proč u synagogy nebyla policie? zuří šéf ústřední židovské rady. Předák policie mu dal jasnou odpověď
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pistole sebrané teroristům

Na zpravodajském serveru Reuters vyšel článek o tom, že předseda ústřední židovské rady v Německu Josef Schuster si v německém rádiu stěžoval na přístup policistů ohledně útoku na židovskou synagogu v Halle. „Pokud by policie stála před synagogou, tak mohla toho muže odzbrojit, než stihl zaútočit na ostatní,“ řekl pro Deutschlandfunk Schuster. Útočníkovi se sice nepodařilo dostat do budovy synagogy, kde tou dobou bylo přes 50 lidí, ale zabil jednu ženu, která šla náhodou kolem, a druhou obětí byl muž ve stánku s kebabem.

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí

Většina židovských institucí ve větších městech v Německu má poblíž neustálou policejní stráž. Je to kvůli příležitostným antisemitským útokům, jak z řad krajní pravice, tak i z islamistických militantních skupin. Schuster uvedl, že běžnou praxí je dle jeho zkušeností to, že všechny synagogy mají policejní ostrahu, zatímco vevnitř byly prováděny bohoslužby. To však prý nemá být případ Saxony-Anhalt, kde se Halle nachází.

Každopádně předseda německých policejních sborů byl skeptický ohledně proveditelnosti poskytnutí této úrovně ochrany. „Museli bychom chránit každou synagogu, každý kostel, každou mešitu, každé svaté místo v Německu 24 hodin denně. Nevím, zda to byla chyba, nebo jestli se to opravdu nemohlo předvídat,“ řekl Oliver Malchow pro televizi.

Malchow též bránil policii v Halle, které trvalo patnáct minut, než dorazila k synagoze. Řekl, že mohli reagovat až po obdržení hlášení o incidentu. Dále uvedl, že ozbrojené jednotky často musí dorazit z větší vzdálenosti. „To ukazuje, jak tenká je úroveň policejního pokrytí. Nikdo se nedržel zpátky, pravděpodobně nebylo možné být rychlejší,“ uvedl.

reklama

autor: tle

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…