Útoky na mešity v Německu. Podezřelé jsou dvě skupiny

12.03.2018 17:41

Za poslední tři dny se stalo v Německu terčem žhářských útoků několik mešit. Identita pachatelů zatím nebyla zveřejněna, ale hovoří se o tom, že šlo buď o mladé Kurdy či členy „krajní pravice“.

Útoky na mešity v Německu. Podezřelé jsou dvě skupiny
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mešita a hřbitov v Berlíně

Všechny tři mešity patří islámské organizaci Ditib, která je úzce spojena s režimem tureckého prezidenta Erdogana a podle odhadů spravuje v Německu asi 70% mešit. Právě tato skutečnost vedla vyšetřovatele k domněnce, že by mohli za žhářskými útoky stát Kurdové. Ostatně i v samotném Německu již došlo v posledních měsících hned k několika protitureckým demonstracím, kde se Kurdové hlasitě vyjadřovali proti Erdoganovi.

K jednomu z útoků došlo v neděli v Berlíně a zdejší mešita, umístěná v přízemí většího bytu, zcela vyhořela. Ať už tento a další útoky spáchali Kurdové či členové „krajní pravice“, tak mediální mainstream nálepkuje všechny kritiky liberální přistěhovalecké politiky či ideologie multikulturalismu, předpokládají vyšetřovatelé, že šlo o politicky motivovaný čin. Téměř současně došlo k útoku na mešitu v Meschede, která leží v Severním Porýní–Vestfálsku.

Do mešity byly vhozeny tzv. Molotovovy koktejly a policie již zatkla tři předpokládané pachatele ve věku mezi šestadvaceti a třiceti lety. Jejich etnický či národnostní původ však prozatím nebyl zveřejněn. A konečně ke třetímu útoku došlo v Itzehoe, které leží ve spolkové zemi Šlesvicko–Holštýnsko. Neznámí pachatelé nejprve rozbili okno v místní mešitě, a poté zapálili turecký obchod se zeleninou asi kilometr od místa.

Policie nevylučuje, že minimálně dva útoky proti turecké komunitě v Itzehoe spolu mohou souviset. Již v pátek někdo zaútočil na mešitu v Lauffenu, které leží ve spolkové zemi Bádensko–Württembergsko. V době útoku v místnosti pobýval imám, takže policie vyšetřuje vedle žhářského útoku také pokus o vraždu. Podle zjištění Stuttgarter Zeitung a Stuttgarter Nachrichten nesou za tento čin zodpovědnost Kurdové.

Jak poznamenává deník Zeit, v loňském roce se staly symboly islámské víry či samotní muslimové terčem útoků v Německu více než v 950 případech. Obvykle se jedná o slovní urážky a případně „znesvěcení“ symbolů islámské víry. Muslimští přistěhovalci se zase v opačném gardu „specializují“ na násilné činy se sexuálním podtextem, ale i vraždy. V poslední době pobouřily německou veřejnost dvě vraždy, kterých se dopustili afghánští migranti.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…