Utrácejte rozumně, vyzval Zelenskyj. Muzeum hladomoru počká

21.07.2023 8:30

Vladimir Putin opět vynadal Západu. Tentokrát kvůli obilné dohodě s Ukrajinou, od které v tomto týdnu Rusové odstoupili a hned poté začali napadat ukrajinské přístavy a logistickou infrastrukturu, aby Ukrajině zabránili vyvážet její obilí do Afriky, na Blízký východ a na další místa. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj volá po změně v kyjevské vládě. Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) podle agentury Reuters vznesly stížnost na Rusy.

Utrácejte rozumně, vyzval Zelenskyj. Muzeum hladomoru počká
Foto: Jan Šafařík
Popisek: Rozbombardovaný most

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41190 lidí
Rusové a Ukrajinci se už celé týdny vzájemně obviňují z přípravy akce v největší evropské jaderné elektrárně v Záporoží. Inspektoři Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) podle agentury Reuters vznesli stížnost, že Rusové dosud do elektrárny nevpustili mezinárodní inspekci na střechy reaktorů, kde údajně mohou být umístěny výbušniny, která by zjistila, zda je na obviněních o případné chystané akci v elektrárně něco pravdy.

„Odborníci MAAE provedli během minulého týdne další inspekce a prohlídky v ukrajinské Záporožské jaderné elektrárně (ZNPP) – zatím bez pozorování jakékoli těžké vojenské techniky, výbušnin nebo min – ale stále čekají na přístup na střechy reaktorových budov,“ uvedla MAAE ve čtvrtečním prohlášení. „Týmu dosud nebyl povolen požadovaný přístup na střechy reaktorů a jejich turbínových hal, včetně bloků 3 a 4, o které je mimořádný zájem. Agentura o takový přístup nadále žádá.“

Mezitím z Bruselu přichází informace, že se EU chystá na vytvoření obranného fondu ve výši 20 miliard eur, v přepočtu skoro 480 miliard korun. Podle CNN má jít o peníze na kontrolu Ukrajiny s tím, že ve fondu má skončit 5 miliard euro ročně po dobu čtyř let.

Ukrajina potřebuje „velké finanční zdroje“, řekla novinářům v Bruselu německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Dodala, že unie bude v nadcházejících měsících jednat o způsobech, jak „smysluplně propojit“ bezpečnostní záruky a finanční podporu Ukrajiny.

Ve stejnou chvíli otevřeně promluvili o kazetové munici Američané. Ti Ukrajině dodali kazetovou munici, kterou prý Ukrajinci na frontě využili efektivně. „Používají je vhodně. Používají je efektivně a skutečně mají dopad na ruské obranné formace a ruské obranné manévry. Myslím, že tady můžeme téma opustit,“ zaznělo od poradce pro národní bezpečnost Johna Kirbyho. Na jeho slova upozornila americká zpravodajská stanice CNN.

Právě v tomto čase ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj volá po změně v kyjevské vládě. Premiéra Denyse Šmyhala požádal, aby zvážil výměnu ukrajinského ministra kultury Olexandra Tkačenka. Ministr kultury a informační politiky Oleksandr Tkačenko i přes veřejné výzvy označil za vhodné vynaložit během války více než 500 milionů hřiven ze státního rozpočtu na dokončení stavby Národního muzea holodomoru-genocidy ukrajinského lidu. Informuje o tom server listu Ukrajinská pravda.

Podle Zelenského je to v čase války nevhodné. „Muzea, kulturní centra, symboly, televizní seriály – to vše je důležité, ale teď jsou jiné priority. Najít mimorozpočtové fondy. Ne státní fondy,“ uvedl. Prezident také vyzval představitele místních úřadů, aby utráceli rozumně: „Lidé by měli mít pocit, že rozpočtové prostředky jsou využívány spravedlivě a správně. Každý rozumí, o čem se mluví. Dlažba, zkrášlení měst, fontány – počkají. Vítězství musí být na prvním místě.“

Rusové podnikli další masivní raketový útok na Ukrajině. Ukrajinský generální štáb uvedl, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 18 cílů, včetně dvou Kalibrů, tří Iskanderů a 13 dronů Šahíd.  Mluvčí ukrajinského Jižního operačního velitelství kapitánka prvního stupně Natalija Humeňuková podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) oznámila, že se ruské síly zaměřily na přístavní infrastrukturu v Mykolajivské a Oděské oblasti. Poznamenala, že údery zasáhly především sklady a logistická zařízení.

„Putin obvinil západní země, že obilnou dohodu zneužívají k tomu, aby evropské podniky mohly profitovat na úkor ruských podniků. Prohlásil, že prvky obilné dohody vedly k 30 až 40procentní slevě na ruské obilí na světových trzích, což způsobilo ruským zemědělcům ztrátu 1,2 miliardy dolarů. Ruští výrobci hnojiv podle Putina utrpěli ztráty ve výši 1,6 miliardy dolarů. Putin prohlásil, že návrat k dohodě v její současné podobě nemá smysl, a vyzval ke zrušení sankcí na dodávky ruského obilí a hnojiv a k odstranění překážek pro ruské banky obsluhující dodávky potravin na světový trh, včetně jejich napojení na bankovní systém SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication),“ napsal ISW.

Podle institutu však není jasné, zda Rusové zaútočí na různé civilní lodě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To muzeum hladomoru a, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 21.07.2023 8:53:00
genocidy bude stát v Luhansku nebo Doněcku?? Možná poblíž Aleje andělů.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …