Utrpení ČT v Číně: Štáb hlídali policisté. Prý to bylo zlé

03.01.2022 9:32

Je tu další rok a s ním poněkud netradičně i další olympiáda. Sportovní fanoušci se mohou po loňském zápolení na letních olympijských hrách v Tokiu těšit na klání v zimních sportech v Pekingu. Závody ale diváci většinou uvidí jen v televizi. Čínští komunisté kvůli covidu významně omezili přístup fanoušků na stadiony. Ale nejen to. Česká televize prozradila, že se při pokusu natočit reportáž o blížící se olympiádě musela potýkat s šikanou ze strany komunistických úřadů.

Utrpení ČT v Číně: Štáb hlídali policisté. Prý to bylo zlé
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

V roce 2022 se sportovní fandové mohou těšit na další olympijské hry. Po tom, co musely být kvůli pandemii covidu odloženy letní olympijské hry v Tokiu z roku 2020 na rok 2021 nemusí sportovní nadšenci čekat na další sportovní klání pod slavnými pěti kruhy celé dva roky. Olympiáda v Pekingu odstartuje již na počátku února tohoto roku.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

Vláda v nejlidnatější komunistické zemi světa také plánuje zavést proticovidová opatření. V Japonsku hry proběhly bez diváků. V Číně se na tribuny nedostanou zahraniční návštěvníci. Mnoha lidem tak budou muset stačit záběry z televizních kamer.

A tady by mohl nastat problém.

Česká televize informovala, že když chtěla natočit reportáž o blížící se olympiádě, musela se potýkat s šikanou ze strany čínských úřadů.

„V zimním středisku Čchung-li je již připravena olympijská vesnice. Natáčení zázemí, v jiných zemích a před jinými olympiádami naprosto běžné, je zde ale nemožné. Během několika minut zastavil štáb ČT muž v civilu. Aniž by se identifikoval, bránil v práci a zastrašoval čínské spolupracovníky České televize. Uniformovaní policisté přihlíželi zpovzdálí. Jejich vůz štáb sledoval po celou dobu pohybu v Čchung-li. Řidiči nepřetržitě zvonil telefon. Pracovnice místního úřadu propagandy naléhala, aby prozradil, kde štáb je a co dělá,“ popisuje situaci veřejnoprávní televize.

Zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová také prozradila, že v hotelu, kde pobývá, permanentně hlídkují 3 policisté a sledují štáb, dokud neopustí hranice okresu.

Podobnou zkušenost udělali i zpravodajové s dalších zemí a Mezinárodní olympijský výbor už se obrátil na čínské úřady se žádostí, aby se chovaly vstřícněji. Bude však jen na čínských komunistech, na kolik vezmou prosbu MOV v potaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …