Utrpení Pekarové. Jen co Orbán vyhrál. To jsou věci

04.04.2022 7:52 | Ze sítí

Popáté bude Maďarsku vládnout předseda Fidészu Viktor Orbán. Ve volbách porazil spojenou opozici a udržel ústavní většinu. „Vyhráli jsme s převahou – s takovou převahou, že byste ji viděli i z měsíce a určitě z Bruselu,“ poznamenal premiér. Z Česka už přicházejí gratulace a také výsměch předsedkyni Sněmovny Pekarové Adamové, která doufala, že Maďaři Orbána vyženou. Od příznivců EU pak zní, že by se měla ukončit V4. Sama Pekarová v pondělí ráno uvedla, že budoucnost ČR je ve spojenectví s těmi, kteří vědí, jaká rizika představuje Rusko.

Utrpení Pekarové. Jen co Orbán vyhrál. To jsou věci
Foto: Repro Youtube
Popisek: Premiér Viktor Orbán po vítěztsví v parlamentních volbách 2022

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Včera se v Maďarsku uzavřely volební místnosti a začalo se sčítat. Viktor Orbán může slavit a také slaví, jeho strana Fidész má opět většinu, dokonce ústavní. „Vyhráli jsme s převahou – s takovou převahou, že byste ji viděli i z měsíce a určitě z Bruselu,“ rýpl si Orbán do svých nepřátel, ale dodal, že k velkému vítězství přísluší velká umírněnost.

Připomenul, že vyhrává za jakýchkoliv podmínek, tedy v roce 2010, kdy byl ještě starý volební systém, v roce 2014, kdy byly volby každý sám za sebe, v roce 2018, kdy se proti němu utvořila částečná koalice, a v roce 2022, kdy proti němu šli v podstatě všichni. „Jen Bůh ví, jak můžeme nejvíce vítězit zrovna když jdou všichni proti nám,“ řekl.

Jeho vítězství už si začínají všímat i v Česku. Orbánovi popřál například člen SPD Jaroslav Foldyna.

A také profesor Ivo Budil, který jeho vítězství označil za inspiraci pro další středoevropské národy. „Příští vítězství nad paralýzou rozumu, kolaborací a zbabělostí budeme slavit v Praze!“ předvídá optimisticky.

V lednu o „vyhnání“ Viktora Orbána mluvila předsedkyně Sněmovny, Markéta Pekarová Adamová. „Pro Českou republiku je důležité, aby Maďarsko v dubnových volbách zvolilo změnu – stejně jako my. Je totiž klíčové, aby Evropskou unii tvořily státy, pro jejichž vlády jsou na prvním místě demokratické principy, nikoliv prospěch jejich premiérů,“ prohlašovala.

A za její naděje se jí teď vysmívá politolog Petr Macinka. „Soudružce pionýrské vedoucí Markétě Pekarové Adamové se dnes docela zhroutil její lednový vlhký sen o tom, jak Maďaři ve volbách vyhánějí Viktora Orbána. Možná si tak při troše ‚štěstí‘ odehraje alespoň naivní cenu útěchy, pokud Fidesz nedosáhne na ústavní většinu,“ sdělil.

A poznamenal, že Viktor Orbán vládne již dlouho. „To poslední, co by tak maďarský premiér potřeboval po třech předchozích vyhraných volbách, v nichž potvrdil pozici Fidesz coby tzv. predominantní strany, je nějaká ústavní většina,“ vysvětlil, proč ústavní většina není pro Orbána příliš potřebná.

„Pekarová Adamová je stejně dobrý prognostik, jako Stehlíková diagnostik,“ přidal se europoslanec Jan Zahradil.

Sama předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová oslovila v pondělí ráno se příznivce na twitteru. „Maďarsko si svou budoucnost v dalších letech vybralo. Je třeba to respektovat a zároveň myslet na to, že značná část Maďarů chtěla zvolit jinou cestu,“ uvedla. „Budoucnost ČR je ve spojenectví s partnery, kteří ctí stejné hodnoty a jsou si vědomi rizik, které představuje Putinovo Rusko,“ konstatovala dále.

 

 

A novinář Lukáš Lhoťan už předvídá, co by se mohlo stát: „Nechtěl jsem to říkat nahlas, ale pokud vyhrál Orbán, tak spousta firem může začít reálně uvažovat o odchodu z ČR a PL do Maďarska. Mají tam levný plyn a levné suroviny z Ruska.“

Už se sbíhají také hlasy, které by po těchto volbách chtěly ukončit V4. „Maďaři si svobodně zvolili, Orbán vyhrál. Přeji jim hodně štěstí. Naším zájmem je mít s Maďarskem slušné vztahy, ale náš společný zahraničně-politický hlas je vyloučený. V4 je de facto mrtvá už dlouho. Tak ji ukončeme i de iure,“ vyzývá bývalý šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Doufal jsem, že Slováci započali změnu ve V4, my je následovali, po nás by přišli Maďaři, nakonec Poláci. Doufal jsem marně. Ukončeme naši participaci ve V4. Vždyť přece ‚patříme na Západ‘, ne na autoritářský východ,“ souzní s Kalouskem asistent poslance Exnera a proevropský aktivista, Adam Trunečka, a dodává, že se prý nemáme bát toho, že pak bychom neměli žádné spojence.

Naopak další proevropský aktivista Tomasz Peszyński si bere z voleb poučení. „Pokud autoritáře nezastavíte včas, nezastavíte ho vůbec. Vývojový diagram: 1. stupeň Babiš, 2. stupeň Orbán, 3. stupeň Putin. Měli jsme štěstí, že jsme to vyřešili na stupni 1. Polsko je na 1,5. Maďarsko už na 2,5. Braňte demokracii i při sebemenší hrozbě,“ vyzývá.

„V Rusku od února vzrostla popularita Putina o více než 10 %. V Maďarsku opět vyhrál Orbán. Nemějme iluze,“ varoval pak bývalý eurokomisař Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

13:31 Další problém v Německu. Málo peněz zdravotnicím. Tak si to nenechaly líbit

Sociální situace je v Německu čím dál více napjatější. Protesty se začínají objevovat už i v malých …