Utrpení nebere konce. Záplavy a bouře v Německu udeřily nebývalou silou

16.07.2021 19:59

Více než sto lidských životů si vyžádaly záplavy a silné bouře na západě Německa a v Belgii. V okrese Bad Neuenahr-Ahrweiler v Porýní-Falci se navíc pohřešuje 1300 lidí.

Utrpení nebere konce. Záplavy a bouře v Německu udeřily nebývalou silou
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Povodně v Německu v červenci 2021

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18016 lidí
Nejvíce obětí v západní Evropě si za posledních 25 let vyžádaly silné bouřky a záplavy na západě Německa a Belgie. Celkem jich je už 125. Navíc se pohřešuje více než tisícovka lidí, v oblasti okresu Bad Neuenahr-Ahrweiler však nefunguje mobilní telefonní spojení. V Porúří některé domácnosti nemají přístup k pitné vodě. A záchranné akce stále pokračují. 

V Erftstadtu se totiž částečně nebo zcela zřítila řada domů. Sice se ozývá volání o pomoc, ale k zaplaveným stavbám se záchranáři nyní dostanou jen ve člunech. 

„Mnoho lidí je stále v nebezpečí,“ uvedla premiérka spolkové země Porýní-Falc Malu Dreyerová. Situaci označila za katastrofální, utrpení podle jejích slov nebere konce. Český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka pak ubezpečil, že žádných Čechů se záplavy nedotkly. 

Jako ojedinělou katastrofu dosud nepoznaného rozsahu hodnotil situaci také šéf německého Svazu měst a obcí Gerd Landsberg. 

V souvislosti s bleskovými záplavami se zmiňuje také důslednější ochrana klimatu. K ní vyzval premiér Severního Porýní-Vestfálska Armin Laschet. Nynější přírodní katastrofa podle spolkového ministra financí Olafa Scholze souvisí také s tím, že změna klimatu postupuje stále rychleji. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…