Úvaha z Babišových novin: Žádné jméno z vyznamenaných, které by zvedalo ze židlí. Že by předzvěst hradní volby 2018

29.10.2016 10:53

U Zemanových předchůdců byly seznamy laureátů alespoň do jisté míry otiskem jejich osobnosti, v případě současné hlavy státu to často bývá tak trochu od Bacha po Vlacha, píše komentátor Miroslav Korecký v dnešní Mladé frontě Dnes.

Úvaha z Babišových novin: Žádné jméno z vyznamenaných, které by zvedalo ze židlí. Že by předzvěst hradní volby 2018
Foto: Hans Štembera
Popisek: Udílení státních vyznamenání prezidentem republiky Milošem Zemanen pro rok 2016

Poukazuje na to, že Miloš Zeman jako prezident v minulosti vyznamenal jak disidenta Pavla Wonku, tak šéfa Slušovic Františka Čubu, jediného nezlomeného z pražského jara Františka Kriegela i komunistického ministra Tomana, ruskou disidentku Gorbaněvskou i komunistického místopředsedu Klanicu. „V tomto duchu je čtení Zemanovy motivace dál dost obtížné, na jednom pódiu se třeba včera sešli jak proslulý eurohujer Günter Verheugen, tak politolog Petr Robejšek, který dlouhodobě věští Unii temnou budoucnost,“ píše Korecký.

Podle něj je většina jmen, jako diplomatky Filipi, herce Kačera, porodníka Feyereisla, režiséra Jakubiska nebo všech válečných hrdinů, zcela nezpochybnitelná a další nějak odrážejí názory a preference současné hlavy státu. „Aristokratický Klaus prostě vyznamenával jazzmany, Knížáka nebo Jiráskovou, lidový Zeman zase Hůlku, Ringo Čecha a Bohdalovou,“ podotýká Korecký.

Podle jeho názoru se včera mezi vyznamenanými neobjevilo žádné jméno, které by zvedalo ze židlí jako právě loni bolševický papaláš Toman. „Možná je ten letošní střídmý výběr už takovou první předzvěstí hradní volby v lednu 2018 – a snad proto se na seznam nedostali ani dříve běžní lidé typu umučeného kněze Toufara nebo poslankyně Fukové, která odmítla sovětskou invazi. V přímé volbě jde o každý hlas a Zeman potřebuje vysát minimálně celé levé spektrum, tak proč zbytečně dráždit?“ píše dále Korecký.

Na závěr vyjadřuje pochybnost, zda země naší velikosti opravdu rok co rok vyprodukuje na tři desítky osobností s jedinečným přínosem, které už metál nedostaly dříve. „Škoda, že těm ze Zemanova výběru, které toto kritérium splňují, včera nevzdala hold celá politická elita. Zasloužily by si to,“ uzavřel Korecký své zamyšlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…