Uvidíme, jak šovinistu Trumpa srovná Kongres, je zvědavý Jiří Dolejš

23.01.2017 19:47

Hostem Interview ČT24 byl komunistický poslanec Jiří Dolejš. Vyjádřil se především k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi a změnám, které podle jeho názoru ve světě nastanou.

Uvidíme, jak šovinistu Trumpa srovná Kongres, je zvědavý Jiří Dolejš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

„Je třeba respektovat vůli voličů. Rozhodli, jak rozhodli,“ poznamenal úvodem Dolejš. „Amerika začala novou éru Donalda Trumpa,“ dodal se slovy, že Trump představuje šovinistický styl. „Uvidíme, jestli ho srovná Kongres,“ poznamenal. Komunistům by byli možná podle Dolejše dlouhodobě bližší demokraté, konkrétně podle jeho slov Bernie Sanders. „Neměl příliš šancí. Je to takový starý levičák,“ podotkl. 

Donald Trump se podle Dolejše vyjadřuje nevymáchanými ústy na různá témata. „Je známá věc, že většina černochů volila někoho jiného, protože se obávala toho, co přijde. První reakce byly z nacionálních kruhů. Byť si nemyslím, že Trump je nacionalista nebo rasista, ale vyjadřoval se způsobem, který býval dříve z Bílého domu nemyslitelný,“ zmínil. 

Lidi, jak si myslí, bude nyní trápit, že je Amerika rozdělená. „Nyní je otázka, zda bude o sjednocení Trump usilovat,“ poukázal opět Dolejš na Trumpův arogantní styl. 

Dolejš se následně vyjádřil také k útokům hackerů na volby. „Rozlišujme vliv propagandy, kontrapropagandy. Orientovat se v tom je jedna z věcí, které musíme napomáhat. Druhou věcí je hacknout chráněné počítače či ovlivnit i výsledky voleb,“ podotkl Dolejš. „I v České republice to nepochybně bude téma,“ myslí si.

Jaká bude reálná geopolitická linie Trumpovy administrativy, se podle Dolejše teprve uvidí. „Je otázka, jaké Amerika zvolí postupy a cíle. Trochu cítím z Trumpova chování, že se více zajímá o Čínu,“ poukázal Dolejš. Podle něj se nově zvolená hlava USA Číny více obává.

Dolejš se rovněž vyjádřil k NATO a případnému odchodu naší země ze Severoatlantické aliance, kdy on sám si tento scénář umí představit. „Amerika, Evropa, Rusko, Čína – to jsou všechno konkurenti. Pro Ameriku zůstává Evropa konkurentem, oslabená Evropa se může Američanům líbit. Rozpad snu o evropské integraci by však mohl být katastrofou,“ vyjádřil se pak i k Evropské unii. 

Ta podle něj však může Brexit rozdýchat. „Usedla-li by do Elysejského paláce Marine Le Penová a prosazovala-li by odchod Francie z Unie, mohlo by to znamenat konec evropské integrace,“ zmínil Dolejš. 

Závěrem se pak Dolejš vyjádřil k situaci ve straně, kdy se čas od času prý ozvou hlasy, aby z postu místopředsedy odešel. „Samozřejmě. Jsou tam různé zájmové skupiny, které prosazují to své. A strany by neměly být řízeny jako firma, nerozhoduje se monokraticky, ale v kolektivních orgánech,“ nechal se slyšet s tím, že vždy zvítězí většina.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

9:55 Až uvidíte nápis „čerstvé maso“... Toto vám velké obchody neřeknou, odhalil Jandejsek

O Green Dealu i neradostné situaci v českém zemědělství promluvil na setkání Klubu 2019 jeden z nejv…