Už aby tam byly volby! ČT řešila Venezuelu. Madurovi prý skoro nikdo nefandí

29.03.2019 21:22

Ekonom Ivan Pilip byl hostem Interview ČT24. Mimo jiné se hovořilo i o brexitu a o premiérce Velké Británie Therese Mayové. A řeč byla i o Venezuele a Juanu Guaidóovi.

Už aby tam byly volby! ČT řešila Venezuelu. Madurovi prý skoro nikdo nefandí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Ani napotřetí dnes ve Velké Británii neprošla dohoda o odchodu z Evropské unie. „Prezidentka Mayová zjevně vsadila na to, že získá dva okruhy lidí, kteří by mohli pro dohodu hlasovat,“ sdělil Pilip, jenž tak Mayovou nazval prezidentkou místo premiérky. „Situace je tak nejasná. V principu jsou v tuto chvíli dvě varianty – odchod bez dohody, nebo to, že dojde k nějakému prodloužení,“ poznamenal. On sám se domnívá, že k nějakým pokusům o dohodu ještě dojde. „Mohou se změnit pořád dál nálady ve Velké Británii,“ poznamenal.

Video najdete ZDE.

„Politika je dynamická čili by se mohlo něco na vnitřní scéně stát,“ dodal také Pilip a poznamenal k Mayové, že celou situaci zdědila po premiérovi Davidu Cameronovi. Mayová podle jeho slov dostala Británii a do jisté míry Evropu na okraj něčeho, co není jenom drobná krize, ale je to téměř chaos. „Velká Británie je důležitý partner, snahy budou, aby se to zachovalo v co nejlepší podobě,“ poznamenal. 

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí

Následně se vyjádřil i k venezuelskému prezidentovi Nicolási Madurovi. „Je málo příkladů v historii, že se takhle zničila bohatá země. Jsou velké obavy, že v zemi nyní může i téct krev a může přijít mnoho obětí,“ poznamenal k situaci v jihoamerické zemi Pilip a rozhovořil se o madurovské propagandě. „Kdyby se dala odhadnout podpora ve Venezuele, tak se bude pohybovat v poměru 80 : 20 pro Juana Guaidóa,“ zmínil Pilip, jenž by byl rád, kdyby už přišly ve Venezuele volby. 

Závěrem se Pilip vyjádřil ke zvolení Marka Výborného předsedou KDU-ČSL. „Gratuluji mu. Je to dobrý výsledek, odráží to jeho dosavadní práci v Parlamentu. KDU-ČSL měla tři kandiáty na předsedu, všichni byli zkušení. Druhá otázka je, zda v tom složitém přesypávání politické scény dokáže najít strana nové voliče, aby přitáhla ten střed a pravý střed, jenž kolísá. Myslím si, že to je člověk, kterému se to podařit může, zda se mu to podaří, je otázka další,“ sdělil Pilip, jenž nyní určitě podle svých slov návrat do politiky neplánuje.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…