Už blokují. „Zablokujeme vše.“ Německé protesty a jejich důvody

08.01.2024 7:32

Dnešek je v Německu dnem velkých protestů. Naštvaní zemědělci hodlají zablokovat dopravu na mnoha místech Německa. Krevní tlak jim zvedlo rozhodnutí vlády v čele s kancléřem za sociální demokracii o snížení dotací na zemědělskou naftu. A je toho víc. Dnešní protesty mohou být vůbec největší v moderní historii Německa. Dojde na generální stávku?

Už blokují. „Zablokujeme vše.“ Německé protesty a jejich důvody
Foto: FCB
Popisek: Zemědělské protesty

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57770 lidí

V Německu to vře. Již během neděle se v různých regionech u našich západních sousedů konaly menší protestní akce zemědělců. A dnes, v pondělí, má proběhnout masivní protest zemědělců. Nejčtenější německý list Bild upozornil, že v Berlíně se v neděli sešlo na 50 zemědělců i s traktory a dávají najevo svou nespokojenost. V saském okrese Görlitz zablokovali zemědělci příjezdové cesty k A4 s celkem 42 traktory. Podle policie šlo o schválenou akci. Farmáři nechali prostor pro záchranáře, kteří museli jet po dálnici. Aby se předešlo k problémům nebo nehodám, zůstaly výjezdy na A4 volné, upozornil Bild.

Zemědělci se chystají protestovat kvůli chystanému snížení dotací na zemědělskou naftu a konec dalších úlev. A lidem pracujícím v agrárním sektoru zkrátka a dobře došla trpělivost. „Nafta a daně z motorových vozidel byly poslední kapkou. V posledních letech jsme se prostě stali otroky byrokracie,“ řekl Robert Illichmann, jeden lidí stojících v čele protestů.

Bild upozornil, že dnešní protesty mohou být vůbec největší v historii moderního Německa. Zemědělci tvrdí, že zablokují třeba celé Německo. Policie a úřady očekávají vážné dopravní komplikace. Existuje prý i riziko radikalizace protestů. „Jen v Sasku chtějí protestující farmáři uzavřít asi 95 procent všech dálničních uzlů,“ upozornil server listu Bild.

Veřejnoprávní rozhlas Deutschlandfunk uvedl, že protesty mohou trvat celý týden a to nejen mezi zemědělci. K protestům by se mohli přidat i zaměstnanci železnic či speditéři. Server veřejnoprávního rozhlasu také upozornil, že protestů by se mohli zmocnit extremistické síly. „Extremistické skupiny se snaží ovládnout vyhrocenou atmosféru pro své vlastní účely a některé volají po generální stávce. Profesní asociace a svazy se od toho distancují,“ uvedl server rozhlasu.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39623 lidí

Na generální stávku však podle veřejnoprávního rozhlasu nedojde. Většina německé populace se prý i v tomto týdnu chystá normálně chodit do práce. Přesto podle rozhlasu nebude probíhající týden ten z nejklidnějších.

„Společně s farmáři budeme mít horký leden roku 2024,“ píše Federal Logistics & Transport Association v tiskové zprávě. Speditéři požadují mimo jiné zrušení navýšení mýta a zpoplatnění CO2

Protesty na leden plánuje i odborová organizace strojvedoucích GDL. Na rozdíl od Svazu farmářů a Spolkového svazu logistiky a dopravy může GDL stávkovat pravidelně. Jako odborová organizace podle zákona může využít stávky jako prostředek v jednáních se zaměstnavatelem. A co vlastně chtějí strojvedoucí? Německý veřejnoprávní rozhlas upozornil, že chtějí zkrátit pracovní týden z 38 na 35 hodin, a to za stejných platových podmínek. „GDL však nemá zájem na zásadní paralýze veřejného života,“ napsal také server.  

Sdružení farmářů několikrát zdůraznilo, že vyzývá pouze k „pokojnému a demokratickému protestu“. Prezident asociace Joachim Rukwied varoval pravicové skupiny, aby se neinfiltrovaly na ohlášené demonstrace: „Nechceme pravicové a jiné radikální skupiny na našich demonstracích,“ řekl Rukwied pro Bild am Sonntag.

Pro server listu Frankfurter Allgemeine Zeitung Rukwied prohlásil, že účelem demonstrace je sdělit Němcům, že jejich země potřebuje konkurenceschopné zemědělství. „Naše demonstrace byly zaregistrovány a využíváme svého základního práva sdělit společnosti a politice, že Německo potřebuje konkurenceschopné zemědělství.“ Jen tak lze zajistit dodávky „vysoce kvalitních lokálních potravin“.

Po sociálních sítích kolují videa protestujících farmářů, kteří některé dopravní uzly či sklady blokovaly už od noci. Platí to i u centrálního sklad Netto v Thiendorfu.

 

 

 

Podle veřejnoprávního rozhlasu farmáři jednou volí velmi ostrou rétoriku a podruhé své projevy mírní, aby odradili největší radikály od vstupu na jejich akce. „Pravicově extremistická strana Der III. Weg podle policie hovoří o možném selském povstání,“ upozornil server.

Podle německé ústavy je generální stávka přípustná v podstatě v jediném případě. Totiž když „mají Němci obavy, že bude narušen demokratický řád Spolkové republiky Německo“. V tu chvíli mají právo na plošný odpor.

Vláda sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených od většiny svých plánů na škrty, které mají napomoct v restartu německé ekonomice, upustila. Zemědělci jsou přesto nespokojení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zelené šílenství, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseQ , 08.01.2024 10:52:58
už štve i Němce. To je dobře, není moc času napravit katastrofu, kterou ideologie GreenDealu celé EU udělala.

|  16 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…