Už i vládní senátoři vystoupili proti vládě. Jménem samospráv

27.11.2023 10:14

Zástupci samospráv zkritizovali vládní konsolidační balíček a vyjádřili se i ke stávce ve školách. Prapor kritiky vlády zvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, ale i senátoři z vládních klubů. Jmenovitě senátor Petr Fiala či Michael Canov. Vše sdruženo v iniciativě Hlas samospráv.

Už i vládní senátoři vystoupili proti vládě. Jménem samospráv
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl do funkce ministra školství Mikuláše Beka (STAN)

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (SOCDEM) uveřejnil jménem samospráv otevřený dopis určený vládě. Vymezil se proti konsolidačnímu balíčku přijatému kabinetem Petra Fialy (ODS). Podle Netolického a dalších zástupců konsolidační balíček ochromuje schopnost samospráv plnit určené funkce.

„Proto více než 20 let po uskutečnění reformy veřejné správy založené mimo jiné na její decentralizaci a dekoncentraci považujeme za správné upozornit na aktuální rizika, kterým samosprávy čelí schválením konsolidačního balíčku. Činíme tak jako lidé, kteří získali mandát od občanů ve městech, obcích a krajích, jelikož dopady vládních návrhů se budou našich občanů přímo i nepřímo dotýkat. Rozvoj krajů, měst a obcí vnímáme jako jeden z nezastupitelných prvků rozvoje celé České republiky,“ upozornil jménem samospráv.

„Naším cílem je, aby vláda České republiky naplnila své aktualizované programové prohlášení a podpořila další rozvoj samospráv, investic do regionální ekonomiky a kvality života v našich regionech. Proto jsme připravili Říjnovou výzvu samospráv, ve které jsou popsány všechny podstatné body vysvětlující naše konání ve prospěch měst, obcí, krajů, a tím také celé České republiky. Jsme přesvědčeni, že se s naším návrhem ztotožňují právě zástupci místních samospráv, a proto bychom chtěli směrem k vládě vyslat jasný signál podpořený peticí podepsanou právě těmi, kterých se vládní kroky týkají. Jsme připraveni jednat ve prospěch nalezení konstruktivního řešení a pevně věříme, že vláda České republiky zodpovědně přistoupí k našim návrhům ve prospěch rozvoje celé České republiky,“ zdůraznil hejtman Pardubického kraje.

Pod výzvou je vedle Netolického podepsán i Petr Fiala. Nejde však o premiéra, nýbrž o senátora za obvod Letohrad. Výzvu podepsal také starosta Chrastavy a senátor Michal Canov z hnutí Starostové pro Liberecký kraj. 

Když konsolidační balíček projednával Senát, Fiala se při jeho schvalování zdržel, senátor Canov hlasoval proti přijetí balíčku, proti kterému se v otevřeném dopise vymezuje.

Pod dopisem byli podepsáni také Jan Horník, starosta Božího Daru a emeritní místopředseda Senátu, Marek Hrvol, primátor Mostu, Miroslav Krčil, radní Pardubického kraje a starosta Hlinska, a Jiří Štěpán, starosta Rokytnice v Orlických horách a emeritní hejtman Královéhradeckého kraje.

Součástí konsolidačního balíčku je i snížení příspěvku na výkon státní správy, a to je jen jedna z řady věcí, které se signatářům nelíbí.

Vymezili se i proti plánovanému snížení stavů nepedagogického personálu na školách. Nejen kvůli tomu se iniciativa Hlas samospráv obrátila přímo na ministra školství za STAN Mikuláše Beka.

Již konsolidačním balíčkem obce přišly o 5 miliard korun, když přitom vláda ujišťovala samosprávy, že jim zachová jejich objem finančních prostředků. Nyní však vládní představitelé navrhují zásadní změny ve financování regionálního školství, které opět budou mít významné dopady na obce,“ upozornil  Netolický.

Pokud bude vláda dál omezovat peníze na školství, ohrozí podle Netolického např. kvalitu výuky cizích jazyků.

Navrhované řešení, že chod školy po škrtech zajistí její zřizovatel – tedy obec či kraj – případně, že škola zanikne a děti začnou docházet do jiné, považují zástupci za nepřípustný.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Demise vlády., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 27.11.2023 10:37:58
Tato vláda vyhlásila válku našim občanů. Pokud chtějí naplnit kasu, musí hlavně více zdanit bohaté. Obyčejným lidem na přežití mnoho prostředků již nezbývá. Ti už nemají co ztratit, proto budou demonstrovat a požadovat demisi této neschopné vlády.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…