Už je to asi jasné: Odsouzený poslanec přestane být poslancem

11.06.2012 7:28

Kauza Rath a jeho zadržení vyvolalo ve sněmovně debaty o tom, zda by odsouzenému poslanci nebo senátorovi měl být odebrán mandát i proti jeho vůli. Tento návrh se mezi zákonodárci setkává s podporou.

Už je to asi jasné: Odsouzený poslanec přestane být poslancem
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Hlasování o důvěře vládě 27. 4. 2012. Pro vládu se vyslovilo 105 poslanců

„Stálo by za to inspirovat se v zahraničí. Pokud je poslanec odsouzen za nějaký vážný čin a jde sedět natvrdo, tak by měl přijít o mandát,“ uvedl ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra zpravodajskému serveru Práva novinky.cz. V současné době je na každém poslanci, zda si mandát ponechá, bez ohledu na to, zda je obviněn nebo odsouzen.

Téma automatického odebrání mandátu poslancům pravomocně odsouzeným k nepodmíněnému trestu oživila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Poslanci napříč stranami jsou diskusi na toto téma otevřeni. Podle Marka Bendy, šéfa sněmovního ústavně-právního výboru, bude nutné řešit zánik mandátu pravomocně odsouzeného poslance ústavou. Odvolává se na to "jak se nám případy množí". Pro to, aby taková úprava vznikla, je také předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl. Novinkám řekl, že by "v případě pravomocného odsouzení pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin s nepodmíněným trestem by každý zákonodárce měl přijít o mandát".

Shoda napříč stranami

S tím, aby dodatek upravující zbavení odsouzeného poslance mandátu byl zakotven v ústavě, souhlasí i další poslanci a senátoři. Mezi nimi také poslanec TOP 09 Stanislav Polčák, senátor ČSSD Jiří Dienstbier, místopředsedkyně Věcí veřejných Kateřina Klasnová nebo předseda komunistické strany Vojtěch Filip. "Byla flagrantní chyba koaličních politiků, že odmítli ve Sněmovně projednat návrh KSČM a nyní se jim to může vymstít, když třeba v soudním řízení bude zpochybněn postup vyšetřování. Rádi ale plagiátorský návrh koalice podpoříme,“ říká Filip.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…