Už jedenáct let uklízí Sněmovnu stejná firma za 55 milionů ročně

05.04.2011 9:11

V budovách Poslanecké sněmovny uklízí už jedenáct let stejná firma. V roce 2000 uzavřela firma KD Pragma devět smluv s Kanceláří Sněmovny a za ně už dostala 600 milionů korun. Informují o tom Hospodářské noviny.

Už jedenáct let uklízí Sněmovnu stejná firma za 55 milionů ročně

Od roku 2000 se nikdo ze Sněmovny nezabýval, zda by uklízení od jiné firmy nevyšlo levněji. „Nevím, co řešíte. Kdyby například každý úřad musel každé čtyři roky vypisovat výběrové řízení na firmu, která jim dělá ostrahu, vyšlo by to mnohem dráž," vysvětluje mluvčí Sněmovny Roman Žamboch.

Dobré zkušenosti Sněmovny. Nesouhlas Transparency International

S KD Pragma jsou prý dobré zkušenosti a nebyl důvod přezkoumávat smlouvu nebo ji měnit. Díky smlouvám má společnost jistý příjem 4,6 milionů měsíčně, což odpovídá 55 milionům ročně.

Nevládním organizacím mají se takové zakázky nelíbí. „Jde o příklad nehospodárnosti par excellence. Vypadává tu jakýkoliv soutěžní princip. Je to naprosto nenormální," tvrdí David Ondráčka, ředitel české pobočky Transparency International.

Podobné smlouvy se podle Ondráčky běžně mění jednou za určitou dobu, například pět let. Firma, která služby poskytuje, má přitom výhodu, pokud pro zadavatele zakázky už nějakou dobu pracuje.

Problém s KD Pragma už před lety

Zástupce samotné firmy odmítl Hospodářským novinám poskytnout rozhovor. KD Pragma provádí údržbu budov, úklid, péči o zeleň nebo vyváží odpadky.

Na KD Pragma upozornil také Nejvyšší kontrolní úřad už před třinácti lety, kdy měla firma také na starost údržbu sněmovních budov. Tehdy prý zakázku získala bez výběrového řízení.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…