Už jen 77 % Čechů odmítá Petra Fialu. Pořád je však nejhorší na světě

31.10.2023 13:48

Nejhorší z celé tabulky. Nelichotivé umístění pro premiéra Fialu v průzkumu společnosti Morning Consult se nezměnilo. Ale Fiala si ještě o procento pohoršil, a to i přesto, že jeho sociální sítě jedou naplno a měl možnost sbírat plusové body v rámci přístupu k Izraeli. Jiní státníci si přitom polepšili. Malé zlepšení si ale premiér připsat může, ubylo těch, kteří ho vyloženě nesnášejí.

Už jen 77 % Čechů odmítá Petra Fialu. Pořád je však nejhorší na světě
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

18 %. Tolik měl premiér Petr Fiala v průzkumu agentury Morning Consult na začátku října. S tímto výsledkem byl na suverénně poslední pozici. Za Emmanuelem Macronem, Olafem Scholzem, Rishim Sunakem nebo Karlem Nehammerem. A trend pro něho nebyl příznivý. Jeho neoblíbenost s výkyvy, ale setrvale roste, naposledy ho jako premiéra nemělo rádo 78 % respondentů.

Říjen je u konce. A agentura Morning Consult zveřejnila nová data, sesbíraná od 18. do 24. října. Fialova pozice mezi státníky se nezměnila. Je na tom stále nejhůře na světě. Ale pohoršil si v hodnocení. Místo dřívějších 18 % má nyní 17 %, tedy o jeden procentní bod méně.

A to i přesto, že v říjnu v podstatě nebyl den, kdy by na profilu předsedy ODS nevisela nějaká novinka, například že navštívil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost, hraniční přechod se Slovenskem, že vláda ve Sněmovně dostala důvěru atd. A samozřejmě Petr Fiala vyjadřoval podporu Izraeli, i když data byla zřejmě sbírána předtím, než do této země zasažené útokem Hamásu odletěl.

Nic z toho ale nezabránilo tomu, že důvěra v jeho osobu opět poklesla. Malé zlepšení si ovšem Petr Fiala může připsat. Zatímco minule ho jako premiéra nechtělo 78 % respondentů, nyní je to „jen“ 77 %. Zvětšilo se tedy procento vůči premiérovi nevyhraněných.

Výsledky pravidelného průzkumu společnosti Morning Consult

Fiala není sám, kdo si od posledka pohoršil. O celých pět procentních bodů (na bývalou Fialovu pozici 18 %) se propadl norský premiér Jonas Gahr Støre, taktéž o pět procent dolů šel rakouský kancléř Karl Nehammer. Na druhou stranu, o dva procentní body si polepšil kancléř Olaf Scholz, kterého má nyní rádo 27 % respondentů, a také Emmanuel Macron, který si polepšil o tři procentní body a s jeho vládnutím souhlasí jeden ze čtyř respondentů.

Na špici se stále drží indický premiér Nárendra Módí. Nejoblíbenějším evropským politikem je švýcarský prezident Alain Berset, v Evropské unii vede Giorgia Meloniová, kterou podporuje 46 % respondentů a také si od posledka o jeden procentní bod polepšila.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Má důvěru skoro každého čtvrtého, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSochorová , 31.10.2023 14:06:52
Mám smůlu stále potkávám jen první tři. Toho čtvrtého ne a ne potkat.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…