Už jsem se bál, že změní názor, říká o ODS místopředseda „Topky“

20.06.2013 19:02

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek odmítá, že by jeho strana usilovala o vyvolání předčasných voleb prostřednictvím sporu o obsazení postu předsedy sněmovny. Kdyby chtěla TOP 09 předčasné volby, tak by raději na oko podpořila úřadujícího předsedu ODS Martina Kubu, který by neměl šanci projít ve sněmovně, a země by postupně dospěla k předčasným volbám.

Už jsem se bál, že změní názor, říká o ODS místopředseda „Topky“
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Výkonná rada ODS plně podporuje nominaci Miroslavy Němcové na post premiérky České republiky. Výkonná rada řešila celkovou situaci, jednala hodinu a půl, a to i se zástupci regionů. Ty Němcovou plně podporují. Otázku obsazení postu předsedy sněmovny považuje úřadující předseda ODS Martin Kuba za uměle vytvořenou. Problém podle jeho názoru vyvolala TOP 09, protože byla zaskočena nominací Miroslavy Němcové.

ODS chybí sebereflexe

„Je to uměle vytvořený problém, my ho jako problém zatím vůbec nevnímáme. Věřím, že se budou všichni chovat racionálně, pokud chtějí vládu skutečně udržet,“ poznamenal Kuba na tiskové konferenci ODS.

Místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek ve čtvrtečním Interview ČT24 poznamenal, že Miroslava Němcová je kandidátkou celé koalice. „Jsem rád, že ODS potvrdila své včerejší stanovisko, já už jsem se trochu bál, že po tak dlouhém jednání přijdou se jménem někoho jiného. Miroslava Němcová je i kandidátkou TOP 09,“ zdůraznil Ženíšek.

V pořadu vystoupil také místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek, jenž má za to, že ODS není schopná patřičné sebereflexe. Je to strana, která čelí vážným podezřením, a přesto si tu dál rozděluje posty a hodlá dál vládnout. „Vládní koalice si vesele rozděluje funkce a nereflektuje to, že je země v hluboké politické a ekonomické krizi. Možná i kvůli poslanecké imunitě,“ podotýká Zaorálek. Země podle jeho názoru potřebuje pevnou vládu s delší perspektivou.

Předčasné volby

Ženíšek k tomu uvedl, že jasná většina vlády by měla potvrdit jméno nového předsedy sněmovny. Mělo by se tak stát ještě před tím, než bude hotova nová vláda. "Ano, trváme na tomto požadavku,“ říká Ženíšek. "Pokud by se ukázalo, že koalice nemá většinu ke zvolení nového předsedy sněmovny, pak by koalice skončila. Není přece nic trapnějšího, než jmenovat premiéra, vytvořit vládu a pak se tady hádat o tom, kdo zasedne na post předsedy sněmovny, případně by se ho nepodařilo zvolit,“ zdůrazňuje Ženíšek. To by před voliči bylo prakticky neobhajitelné.

V takovém případě by TOP 09 hlasovala pro předčasné volby, ale není to tak, že jde o umělý problém, jak naznačuje Martin Kuba. „Já bych stejně tak mohl říci, že ODS nominovala Miroslavu Němcovou proto, aby se nakonec dospělo k předčasným volbám,“ podotýká Ženíšek.

Kdyby šlo TOP 09 o předčasné volby, tak by raději podpořila Martina Kubu, který podle Ženíška neměl šanci ve sněmovně projít, a skutečně by došlo na předčasné volby. Rozhodně však odmítá kalkul, že TOP 09 usiluje o předčasné volby, aby oslabila ODS. „Naším konkurentem je především levice. Představa, že zde nebude silná ODS, znamená, že by zde prakticky nemohla být sestavena pravicová vláda po jakýchkoliv volbách," uzavírá Ženíšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…