Už jsme na tom hůř než Rusko. Kovanda šokoval čtenáře

13.06.2022 11:52 | Glosa

Ekonom Lukáš Kovanda v komentáři pro pondělní MF Dnes upozornil, že inflace v Česku je už vyšší než v Ruské federaci, na kterou dopadají západní sankce. Vláda Petra Fialy (ODS) proto podle Kovandy musí šlápnout do pedálů.

Už jsme na tom hůř než Rusko. Kovanda šokoval čtenáře
Foto: Reprofoto: YouTube
Popisek: Lukáš Kovanda

Inflace v Česku dosáhla už 16 % a srovnání, které nabídl ekonom Lukáš Kovanda, ukazuje, že už je horší než v Rusku. Za květen vzrostly spotřebitelské ceny výrazně více než za rok 2013.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15394 lidí

„Zarážející je také srovnání s květnovou meziměsíční inflací v Rusku. Ta tam totiž podle oficiálních dat činila pouze 0,12 %. Je samozřejmě otázkou, do jaké míry jsou tato data vzhledem k současné situaci v Rusku vypovídající. Nicméně s těmito oficiálními ruskými daty pracují i západní agentury jako Bloomberg,“ upozornil Kovanda.

„Přitom ale zdražení z roku na rok, tedy květnová meziroční inflace, ta mezi květnem letošním a květnem loňským, je v Rusku citelná. Činí 17,1 %. Zatímco tedy meziroční inflaci má Rusko stále vyšší než Česko, které ji v květnu mělo na úrovni 16 %, v případě meziměsíční inflace už je na tom hůře Česko. A je na tom v porovnání s Ruskem skoro nejhůř v celém tomto tisíciletí, tedy za období od roku 2000,“ pokračuje Kovanda.

Zdůraznil, že pokud je inflace v Česku natolik vysoká i navzdory tomu, že na nás nedopadají západní sankce, svědčí to o nebezpečnosti situace pro českou ekonomiku. Lidem v Česku totiž letos klesne životní úroveň nejvýrazněji od vzniku republiky v roce 1993,“ varuje Kovanda s tím, že vláda Petra Fialy by teď měla jednat podstatně více než dosud. A také by své kroky měla lépe prezentovat.  

Jak přesně by to mělo vypadat? Koalice ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN by měla připravit plán tvrdých úspor v horizontu 3 až 10 let, který ostatně slibovala prosadit už před volbami. A díky těmto významným úsporám se pak vládě otevře prostor pomoci obyvatelům České republiky více než dosud.  Kovanda volá po navýšení sociální podpory pro 25 % nejpotřebnějších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…