Už jsme zase ve válce? Bez metafor? Lipavského mluvčí jde proti Úřadu vlády

04.08.2023 12:45

Říkat, že nejsme s Ruskem ve válce, je bagatelizování ruských činů, ohradil se mluvčí ministerstva zahraničních věci vůči řediteli výzkumu Ústavu mezinárodních vztahů Jakubu Eberlemu, který v rozhovoru pro HlídacíPes.org, uvedl, že „nejsme ve válce, musíme se na to dívat jinou optikou“. Není to přitom tak dávno, co Úřad vlády uvedl ve svém prohlášení, že slova o tom, že Česko je ve válce, bylo pouze metaforou.

Už jsme zase ve válce? Bez metafor? Lipavského mluvčí jde proti Úřadu vlády
Foto: Screen CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Lipavský v Partii

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6153 lidí
„Je strašně důležité říct, že ve válce s Ruskem je Ukrajina, my jsme sice v určitém typu konfliktu také, ale nejsme v přímé válce. A tak bychom k tomu měli i přistupovat. Účelem přitom není banalizace ruských aktivit, ale abychom se naopak vyhnuli banalizaci toho, co se děje na Ukrajině,“ uvedl Eberle pro server HlídacíPes.org, kde také vyjádřil názor, že ruská hrozba v Česku existuje, je však přeceňovaná. 

Jeho slova na svém Twitteru silně rozporoval mluvčí ministerstva zahraničních věcí Daniel Drake. „Říkat, že nejsme s Ruskem ve válce, jelikož na Česko nedopadají rakety jako na Charkov, je bagatelizování ruských činů a cílů vůči Západu,“ konstatoval v reakci na Eberlova slova.

Uvádí příklady, proč je pro nás Rusko bezpečnostní hrozbou: „Vrbětice - vyhozený muniční sklad a 2 mrtví čeští občané, půl milionů ukrajinských uprchlíků v Česku, kybernetické útoky, dezinformace destabilizující společnost, goebbelsovské vyhrožování jadernými útoky proti Evropě, vyhladověná Afrika a snaha o destrukci multilaterálního řádu a Charty OSN. Ta ohrožuje existenci Česka samotného."

„Válka Ruska proti Ukrajině definitivně ukončila období míru, stability a spolupráce... Rusko záměrně působí proti politické, ekonomické a společenské stabilitě v Česku. Je proto zásadní hrozbou pro naši bezpečnost,“ citoval Drake následně z bezpečnostní strategie České republiky.

V kontextu se slovy šéfa české vlády se jedná o poněkud schizofrenní vyjádření. Když Úřad vlády České republiky dostával řadu dotazů ohledně toho, zda je Česká republika ve válečném stavu, přišla odpověď zmíněného úřadu, v niž stojí, že vyjádření předsedy vlády Petra Fialy ohledně toho, že ČR je ve válce, bylo pouze metaforické.

„Vyjádření předsedy vlády České republiky je třeba brát jako jedno z metaforických vyjádření, jež jsou užívána veřejnými osobnostmi při různých krizových momentech,“ naznačil ředitel odboru právního a kontrolního ve své odpovědi.

Upozornil však zároveň, že i v jiných krizových momentech, do kterých se naše republika může dostat, lze od vládních představitelů očekávat metaforická vyjádření a dodal, že to neznamená, že by se Česká republika nacházela ve válečném stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda a mainstrem je ve válce--se svými občany,národem,rodinou a myslící entitou....., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseF.L.Hek , 04.08.2023 13:03:01

|  14 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…