Už ne otec a matka. Rodiče stejného pohlaví budou mít zvláštní formulář

24.10.2021 10:17

Ministerstvo vnitra poslalo do připomínkového řízení novelu vyhlášky k zákonu o matrikách. Ty by od ledna příštího roku vydávaly nové formuláře rodných listů. Místo „matka“ a „otec“ by bylo v příslušných kolonkách uvedeno už jen „rodič“ a „rodič“, informují Novinky.

Už ne otec a matka. Rodiče stejného pohlaví budou mít zvláštní formulář
Foto: Hans Štembera
Popisek: LGBT komunita, ilustrační foto

Jelikož jde o vyhlášku, nemusí novelu schvalovat parlament, pouze ji podepisuje ministr vnitra. Jde o doplnění ke změně zákona o matrikách, která vstoupí v platnost od ledna a kde budou moci ženy požádat o zapsání svého jména v nepřechýlené podobě.

Původní zdroj ZDE

Novela navazuje také na rozsudek brněnského krajského soudu v případě dvou rodičů stejného pohlaví, kteří žádali, aby v rodném listu své dcery byli uvedeni jako otec a otec, což nebylo technicky možné.

„Z mého pohledu je varianta rodného listu, která reflektuje, že jsou stejnopohlavní rodiče, zapotřebí. Takové rodiče máme,“ řekla Právu právnička Adéla Horáková z organizace Jsme fér, která bojuje za legislativní rovnoprávnost LGBT menšiny.

„Já osobně to pokládám za tragický omyl. Máme kategorie otec a matka a naskakovat na tento newspeak je chyba. Předpokládám, že to už bude řešit naše vláda, takže po ustavení na to budeme muset kouknout,“ napsal Právu poslanec a kandidát na ministra spravedlnosti Marek Benda (ODS).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…