Už nemluvím o politice, řekl Tomáš Klus. Ale hned začal: Uprchlíci, STAN

29.06.2020 11:42

O hudebníkovi Tomáši Klusovi bylo nedávno slyšet v souvislosti s tím, že se zapojil do jedné z akcí obránců zvířat a nechal se zavřít do klece před Poslaneckou sněmovnu. Zároveň ale říká, že už mu dávno došlo, že sám svět nespasí. Rozhovor s ním přinesl magazín Respekt.

Už nemluvím o politice, řekl Tomáš Klus. Ale hned začal: Uprchlíci, STAN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Písničkář Tomáš Klus

Klus úvodem hovořil o tom, proč na nabídku nechat se zavřít do klece kývl. "Rezonuje s mými názory. Je načase začít se chovat lidsky, protože žijeme nad rámec svých možností a po zvířatech něco chceme, takže bychom se k nim měli chovat slušně," poznamenal Klus. Ten se v minulosti angažoval také v tématu přijetí části dětí z řeckých uprchlických táborů, k filmu V síti o sexuálních predátorech natočil singl a videoklip. Co se podle toho dozvídá o české společnosti?

Anketa

Postupuje vláda proti šíření koronaviru SARS CoV-2 správně? (Ptáme se od 29.6.2020)

88%
12%
hlasovalo: 6769 lidí

"Pokud bych si utvářel obrázek jenom z internetu, byl bych vůči české společnosti asi hodně skeptický. Většinu těchto akcí ale doprovází i živý kontakt s lidmi. Vždy se najde někdo, kdo se mě přijde zeptat, proč takhle přemýšlím. A díky tomu skeptický nejsem: právě střet s opačným názorem nás posouvá dál. Konkrétně u tématu uprchlíků, rozumím tomu, že je to společenské tabu. I můj manažer je z některých mých aktivit nešťastný. S výjimkou slepic, které jsou relativně populárním tématem, protože většina české populace je pro zrušení klecového chovu, jde často o věci, které společnost rozdělují a jako hudebníkovi vám to nepomáhá získávat další fanoušky. Asi jsem dříve více přemýšlel ve škatulkách přítel–nepřítel. Dnes se snažím zdůrazňovat, že nejdůležitější ze všeho je dialog," poznamenal Klus. 

Zároveň mu však podle jeho slov došlo, že nezachrání celý svět. Snaží se věnovat diskusi okolo uprchlické krizi, být aktivní v rámci zodpovědnosti za nejbližší okolní svět. "Nedělám ty věci, protože je nedělá nikdo jiný, ani neřeším, jaký to pak bude mít dopad. Stejně tak jako jsem nikdy neřešil, jestli někdo bude poslouchat písničku, kterou napíšu," uvedl. Jde mu o to, zdvihnout pochodeň a posvítit na danou věc, a to i s rizikem, že část publika se od něj odvrátí.

Na pódiu však už o politice nemluví. "Přestal jsem to dělat poté, co jsem se před dvěma lety vymezil proti Andreji Babišovi. Odmítl jsem hrát na akcích, které jakkoli mediálně či finančně podporuje Agrofert. To mi přišlo jako dostatečné gesto. Uvědomil jsem si, že s mikrofonem mám moc přehlušit protistranu. A když mám nutkání něco pronést, tak jsem raději řekl, že jsem tady, moje názory všichni znají a po koncertě jsem v backstagi – a jsem rád, když se mnou bude někdo něco chtít probrat," řekl Klus, který se vymezuje vůči ANO, SPD i KSČM a aktivně se účastní demonstrací Milionu chvilek pro demokracii. Zároveň však nikdy nikomu na politické scéně jasnou podporu nevyjádřil. Proč? 

"Věřím tomu, že je důležité nechat lidem možnost svobodné volby. Sám jsem stabilní volič, jen jednou jsem volil někoho jiného, a řeším před každými volbami, zda otevřeně říct, koho ano, nebo ne," podotkl Klus a zároveň následně vyjádřil podporu Starostům a nezávislým, protože podle něj nabízejí dlouhodobý plán a věnují se problematickým tématům.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…