Už nemůže, byl by podjatý. Ústavní soudce se vyřadil z kauzy Ševčík, míní Zdeněk Koudelka

03.11.2023 13:49 | Monitoring

Rektorovi Vysoké školy ekonomické Petru Dvořákovi podle ústavního soudce Jana Wintra už nic nebrání v tom, aby odvolal děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka. Odkazuje se na starší výklad vysokoškolského zákona. „Ve sporu o Ševčíka nejde však jen o Ševčíka, jde o to, zda lidé budou profesně postihováni za to, že mají na vládní moci nezávislé myšlení a nebojí se svobodně vyjadřovat,“ konstatuje k celé věci advokát Zdeněk Koudelka. A dodává, že alespoň Wintr nebude moci řešit záležitost u Ústavního soudu.

Už nemůže, byl by podjatý. Ústavní soudce se vyřadil z kauzy Ševčík, míní Zdeněk Koudelka
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38490 lidí
Ústavní soudce Jan Wintr v rozhovoru pro Právo uvedl, že se ke kauze děkana Národohospodářské fakulty Miroslava Ševčíka vyjadřoval již před půl rokem, kdy ještě nebyl ústavním soudcem. „A to tak, že je třeba vykládat ten zákon, kde může rektor navrhnout odvolání děkana po vyjádření fakultního senátu, podle účelu a smyslu. A to znamená, že pokud dostal fakultní senát příležitost se vyjádřit, tak tím rektor splnil tu povinnost,“ řekl Wintr a poukázal na to, že zákon o vysokých školách není napsán tak, že by rektor potřeboval aktivní souhlas fakultního senátu. „Pokud mu dal prostor pro vyjádření, splnil svou povinnost a teď už by to mělo být v pořádku,“ vysvětlil Wintr, který už dále nechce kauzu komentovat.

Celou věc okomentoval na svém blogu advokát Zdeněk Koudelka. „Svá slova Wintr vztáhl k formálnímu právnímu postupu, ale celé to ve mně vyvolává dojem, že nemůže nevidět materiální a faktické okolnosti, a přesto odvolání podporuje, když odvolání je pokusem o likvidaci děkana z politických důvodů, což je protiústavní čin. Wintr se jako ústavní soudce vyřadil z případného rozhodování o ústavní stížnosti ve věci samé. Nemůže již plnit roli soudce nepodjatého,“ sdělil Koudelka.

Ve sporu o Ševčíka podle něj nejde však jen o Ševčíka. „Jde o to, zda lidé budou profesně postihováni za to, že mají na vládní moci nezávislé myšlení a nebojí se svobodně vyjadřovat. Případ Miroslava Ševčíka i případ prof. Petra Druláka, který dostal výpověď ze zaměstnání v Ústavu mezinárodních vztahů zřizovaném Ministerstvem zahraničí, přičemž soud výpověď uznal za neplatnou, ukazuje, že se současní držitelé moci nebojí vynucovat provládní postoje i postihem v zaměstnání. Za vlády Petra Fialy ožívá praxe totalitního režimu do roku 1989, jež by se v 90. letech 20. století na vysokých školách a vědeckých ústavech netrpěla,“ dodal Koudelka.

Dodal, že jako odpudivé hodnotí to, že se rektor Dvořák snížil k tomu, že chce děkana Ševčíka odvolat za jednání, kdy se na protivládní demonstraci snažil pomoci represivním policejním aparátem zbitému a zraněnému člověku. „Ševčík jednal morálně a lidsky. Zastal se bližního v nesnázích,“ dodal Koudelka.

Hon na Ševčíka a Druláka připomíná podle jeho slov období normalizace. „Na vysokých školách se nejprve zaměřila na funkcionáře. Ti, kteří nepochopili politický tep doby, museli opustit své funkce. Ještě třebas nějakou dobu učili či bádali, ale pak skončilo i to, pak nesměli učit. Normalizace se ze svých začátků, kdy se ještě mohlo snít o kádárizaci, proměnila v husákovsko-bilakovský dvacetiletý reálný socialismus,“ sdělil Koudelka.

Závěrem zkonstatoval, že pokud se akademičtí funkcionáři budou bát postavit se moci, protože jim bude hrozit ztráta místa, povede to k autocenzuře. „Podobnost s normalizací je, že roli vyhazovače nepřinesl nějaký cizí voják na bodáku své pušky, nebo i ministr či jiný vládní zástupce, ale role likvidátora se ujali lidé zevnitř univerzity, předně její rektor Petr Dvořák. Moc si nemusí špinit ruce přímo, už jsou zase přisluhovači moci, jako byli vždy. Najdou se lidé, kteří za pomoc zbitému člověku jsou svolni profesně likvidovat v zaměstnání, protože zbitý a jeho pomocník nepatří k patolízalům vládní moci,“ zakončil Koudelka.

Pro odvolání Ševčíka se vyslovilo již před půl rokem 20 z 26 členů univerzitního senátu. Dle zákona však rektor může děkana odvolat tehdy, pokud se k tomu vyjádří příslušný fakultní senát, který však v úterý ponechal případ po několikahodinovém projednávání bez vyjádření.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…