Už se na to nedá kašlat. Jdu do politiky, řekl si další významný podnikatel

10.06.2014 8:14

Úspěch Andreje Babiše inspiroval, nebo možná naopak vyděsil, další movité podnikatele. Podzimní komunální volby se stávají metou pro řadu úspěšných byznysmenů, kteří čile podporují zavedené strany a hnutí, případně se podílejí na vzniku nových.

Už se na to nedá kašlat. Jdu do politiky, řekl si další významný podnikatel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Kromě trvalejších politicko-byznysových svazků, jako je spojenectví uhlobarona Zdeňka Bakaly s TOP 09 či developera Luďka Sekyry s KDU-ČSL, jsme v poslední době například svědky spolupráce miliardáře a protikorupčního mecenáše Karla Janečka se Stranou zelených a samozřejmě přímého vstupu do politiky druhého nejbohatšího Čecha Andreje Babiše.

Nejnovější aktivitou je v tomto směru hnutí Pro Prahu, které se dává dohromady pro komunální volby. Jeho zakladatelem je Zbyněk Passer, dlouholetý starosta, ale rovněž bratr Radima Passera, dalšího veleúspěšného developera. Ten se na vzniku strany rovněž podílí, především „vstupním kapitálem“.

Hnutí Passerových dokázalo navíc v poslední době získat na svou stranu další významné podnikatele. Nejnověji je to Jan Sýkora, šéf a spolumajitel investiční společnosti Wood & Company. „Už to u mě přešlo hranici, kdy si člověk říká, že se na to dá kašlat,“ vysvětlil Sýkora pro deník MF Dnes.

Sám přiznává, že roli při jeho rozhodování hrály i osobní sympatie ke Zbyňku Passerovi. Především ale prý má pocit, že tradiční politické strany při správě věcí veřejných selhávají. „Navíc minulým politickým reprezentacím chyběla jakákoliv vize či snaha něco koncepčně dělat,“ uvedl podnikatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…