Už to jede, Fiala to spustil. A Babiš ve varu: Tohle vám doporučuje. Nahlašovat lidi! A ještě vám tyká

20.04.2022 16:21 | Ze sítí

Expremiér Andrej Babiš je zděšený novou iniciativou vlády nazvanou „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“, v níž vláda mimo jiné tvrdí, že upozornění na dezinformace není práskačství. „Tohle Vám doporučuje vláda Petra Fialy na svém oficiálním webu. Ano, vidíte správně. Nahlašovat lidi. A ještě Vám u toho tykají,“ diví se Babiš.

Už to jede, Fiala to spustil. A Babiš ve varu: Tohle vám doporučuje. Nahlašovat lidi! A ještě vám tyká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Úřad vlády rozjel novou iniciativu boje proti dezinformacím, v jejímž rámci předkládá příklady „prokremelských lží“ a argumentů proti nim. Zároveň vyzývá, aby občané sledovali a sdíleli jen důvěryhodné zdroje, jako například vládní organizace nebo veřejnoprávní média. Vyvracet lži by se prý neměli bát ani v osobním kontaktu, například při diskusi s tetičkou nebo kamarádem.

Jednou z klíčových premis je, že nahlašování dezinformací prý „není práskačství“, protože lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné – lidé by je na sociálních sítích měli hlásit, a pokud mají podezření, tak hlásit i trestnou činnost na Policii ČR.

„Šířením ruských dezinformací pomáháte agresorovi. Dezinformace a lži jsou zbraně namířené proti nám všem. Postavte se na stranu Česka. Bojujte proti ruským lžím. ČESKO VÁS POTŘEBUJE,“ uvádí ve výzvě vláda.

Tato nová iniciativa se ani v nejmenším nepozdává Andreji Babišovi, který si ji na facebooku náležitě vychutnal. „Tohle Vám doporučuje vláda Petra Fialy na svém oficiálním webu. Ano, vidíte správně. Nahlašovat lidi. A ještě Vám u toho tykají,“ neskrývá rozčarování Babiš a vyzývá experty na komunikaci státu, aby se k tomu vyjádřili. „Čekám na názor expertů na komunikaci státu, vždycky jich bylo všude plno, kde jsou?“ ptá se Babiš.

Ke kritice vlády se rád přidal i místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO), kterému vadí, že téměř jediným krokem vlády při boji s inflací a vysokými cenami pohonných hmot byla kontrola marží benzínových stanic.

„Tak pravicová vláda zkontrolovala marže benzínovým stanicím, zemědělcům, prodejcům potravin. Teď by se měla podívat ještě na stavební materiál, protože i ten je v ČR dražší, než třeba v Německu. Dále pak navrhuji zkontrolovat prodejce oblečení, aut, kabelek, léků...“ uvedl ironicky exministr průmyslu a obchodu.

 

 

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…