Už to vypadá, že má Babiš sám nějakou duševní nemoc. Pořád fabuluje konspirace, spekuloval na ČT Pirát Michálek

23.11.2018 7:17

Kauza, která hýbe Českem, a muž, kolem něhož se točí. Andrej Babiš se v rozhovoru pro Českou televizi vyjádřil ke kauze Čapího hnízda, rodině i aktuální politice. Klíčovou roli v nadcházejících hodinách sehrají poslanci. Ti rozhodnou o vyslovení důvěry, či nedůvěry vládě. Pozvání do speciálního vydání Událostí, komentářů v předvečer hlasování o nedůvěře vládě přijali premiér Andrej Babiš a také předsedové všech devíti sněmovních klubů. A takhle to vypadalo.

Už to vypadá, že má Babiš sám nějakou duševní nemoc. Pořád fabuluje konspirace, spekuloval na ČT Pirát Michálek
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

V úvodu rozhovoru premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že nechápe, proč ČSSD při hlasování o nedůvěře vládě kabinet nepodpoří, a už vůbec ne to, že vyhrožuje předčasnými volbami. To je podle jeho názoru spíše sebedestrukce.

Zároveň vyvrátil, že by se měl v plánu v případě pádu vlády spojovat s hnutím SPD. „Pan Okamura zašel na kafe, vysvětlili jsme si to, proč se spojoval s ostatními stranami, které chtěly zneužít mého syna. To, co jsme si řekli, pak použil svým způsobem, ale nic takového s SPD se dít nebude,“ ujistil.

Na stůl přišla otázka ohledně jeho syna. Byl skutečně nejlepší nápad, pokud trpěl schizofrenií, ho dovézt na Krym, kde odborná péče o lidi je diskutabilní? Zajímal se moderátor. „Vy tady říkáte lži, nikdo ho tam neodvlekl. Když ho novináři začali pronásledovat, a schizofrenici těmito pocity trpí, tak se jeho stav zhoršil a bylo lepší, když změnil prostředí. Byl tam v roce 2016 na dovolené s Protopopovem, který se o něj staral,“ uvedl.

Na otázku, jestli o něj neměl strach a pochybnosti, když se jeho syn pohybuje na místě okupovaném Ruskem, se premiér pouze začal smát. „Proč jste mu nedopřál odbornou péči, když vám na něm záleží?“ Padla další otázka. „On ji měl. Vy tomu asi vůbec nerozumíte. Tak mi neskákejte už do řeči. On tam byl, aby změnil prostředí, potkal tam slečnu, která tam pracovala. Byl tam v době, kdy jsem nebyl členem vlády ani premiérem, tak už neříkejte, že tam byl syn premiéra, byl tam syn Babiše – poslance,“ řekl jasně.

Závěrem připomněl, že nevidí důvod, proč by na svou funkci kvůli takové smyšlené kauze rezignoval. Díky České republice zbohatl a byl úspěšný a teď jí to chce vrátit. „Mám s ní velké vize a plány a jsou za mnou výsledky,“ uzavřel.

Na toto Babišovo vyjádření šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura podotkl, že rozhodně mu tohle vyjádření nedalo odpovědi na otázky, které v něm celá kauza vzbuzuje. „A to ani na jednu. Zase jsme slyšeli jen mlžení. Pořád jen nepochopitelně mluví o zdraví svých potomků, nic nového,“ dodal s tím, že by jej spíše zajímala otázka, proč do kauzy Čapí hnízdo zatáhl Babiš svou rodinu, když nejdříve tvrdil, že nezná ani vlastníky Čapího hnízda. „Pak tvrdil také, že to byli právníci, a pak až do toho zatáhl rodinu. Proč si stěžuje, že se teď ptají jeho rodiny,“ dodal nechápavě.

„Tato kauza je, prosím vás, uměle vymyšlená,“ obul se do Stanjury Jaroslav Faltýnek (ANO) s tím, že to, co se nyní děje, je napřijatelné.

„Ale my od vás slyšíme, že je to umělá pseudokauza a zároveň že se to má nechat na orgánech činných v trestním řízení, které někdo ovlivňuje,“ mávl rukou na Faltýnka Stanjura se slovy, že si pořád jen protiřečí. „Ano, já jsem živým důkazem toho, že to někdo organizuje,“ nenechal se Faltýnek.

„Já jsem v posledních dnech často narážel na podezření, že je to vše uměle nahráno,“ ozval se předseda klubu KSČM Pavel Kováčik a dodal, že takových podobných kauz zažil za dobu své politické kariéry už dost. „Také jsem zažil okolo deseti hlasování o vyslovení nedůvěry. Dvakrát to bylo u pana Čunka, takže chápu jeho postoj v této kauze,“ dodal.

Poté se obrátil na vedle sedícího Miroslava Kalouska (TOP 09) s tím, že i on měl přece ve své politické kariéře několik nárazů zvnějšku na své problémy. To už se Kalousek napružil a hlasitě si odkašlal. „Já jsem nikdy nebyl obviněn, tak mě s obviněným premiérem laskavě neházejte do jednoho pytle,“ rozlítil se.

„Tak vy jste nepocítil kauzy nahrané někým?“ otázal se nechápavě Kováčik. „Rozhodně mě neházejte kvůli tomu do jednoho pytle s kriminální kauzou. Laskavě mě odlište od obviněného premiéra estébáka. Já nebyl ani estébák, ani obviněný,“ rozpálil se už Kalousek doběla.

„Největší problém v posledním vývoji kauzy Čapí hnízdo je to, že premiér má tak obrovské problémy, a očekával bych od něj větší pokoru a vysvětlení. Tohle je pro Českou republiku strašná ostuda,“ zapojil se do diskuse Jan Bartošek (KDU-ČSL). Přijde mu nevhodné, že premiér si nyní v rozhovorech diktuje, na co bude a nebude odpovídat. „Místo, aby vysvětlil cestu syna na Krym, celé se to více zaplétá a komplikuje, jen se hledají zdůvodnění, proč Babiš mladší na Krymu byl,“ uvedl Bartošek s tím, že cesta na Krym je problém, a zajímají se o Babiše ruské tajné služby a není možné, aby se novináři u premiéra setkávali s odmítáním a neochotou odpovídat. 

„Premiér se nemůže tvářit, že je v pořádku, když jeho syn jede na okupované území, byť v té době měl teprve na premiéra našlápnuto,“ připojil se Jan Farský (STAN) a dodal, že tím se premiér stává lehce vydíratelným a tato cesta je tak nebezpečná. „Už jsme variant od Babiše o cestě na Krym slyšeli několik, já už nevím, čemu vlastně věřit,“ uvedl.

Poté dodal, že paradox je i to, že nejdříve Babiš říká, jak je třeba jeho syna hlídat od rána do večera, a pak ho nechá na Krymu samotného. „A ten opatrovník? Ten prodejce kol?“ Smál se Farský s tím, že je neuvěřitelné, že Babiš svého syna svěřil právě jemu a dovezl ho na okupované území. „To je absurdní a premiér to neumí vysvětlit a ta tajemství z něj dělají vidíratelnou osobu,“ řekl jasně s tím, že už je nebaví, že se Babiš stará jen sám o sebe.

Na to se ozval i Jakub Michálek (Piráti), podle něhož Babiš neustále jen fabuluje. „A už to vypadá, že má sám nějakou duševní nemoc. Když říká, že se proti němu všichni spikli a je to konspirace,“ sdělil s tím, že celá kauza týkající se únosu je poslední kapkou a Pirátům vadí, že vláda nemá ani žádné politické výsledky.

Zítřejší hlasování o nedůvěře vládě není o zákonech, ale o etice a o morálce a o tom, že si řekneme, co v této společnosti budeme tolerovat a co lze brát jako normu, dodal Bartošek. „Pokud je zde vzor Zeman, který mluví sprostě, a premiér, který říká, že neodstoupí, to není žádný pozitivní vzor,“ doplnil.

Rozhodování o tom, jestli by ČSSD měla z vlády odejít, bylo podle Jana Chvojky (ČSSD) celkem jednoduché, navíc prý nemají požadavky opozice za příliš srozumitelné. „Nevíme, jestli lídrům opozice, kteří se minulý týden sešli, vadí vláda, nebo premiér. Okamurovi vláda, Stanjurovi premiér. Nemá to logiku a nemá to plán B,“ řekl s tím, že pokud by vláda nedostala důvěru, hrozí, že je nahradí SPD, a na tom se rozhodně nechtějí podílet.

„My nechceme vstupovat do vlády, ale pokud by bylo možné domluvit se na některých bodech našeho programu, jsme ochotni vládu podpořit,“ upřesnil na to Radim Fiala (SPD).

„Nechceme, aby se vláda dostala do chaosu, a nechceme pomáhat Kalouskovi a Fialovi v tom, aby se tato vláda, která je úspěšná, bourala,“ trval si na svém Chvojka.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…