Už to začalo: Boj proti základně NATO. BIS. Věc na Černochovou

10.04.2022 19:24 | Ze sítí

Velké emoce vzbuzují slova ministryně obrany Jany Černochové (ODS) o tom, že se ve Spojených státech chystá se svým americkým protějškem řešit možnou přítomnost americké armády v Česku. Úvahy o přítomnosti Američanů tvrdě odmítá Trikolóra, jež varuje, že to „udělá z naší země potenciální cíl útoku“, a svolává demonstraci. „Někteří protestující by se spíš měli dostat do hledáčku BIS,“ vypálil po oznámení protestu známý novinář a základnu podpořil. Na přivítání Američanů se již těší též podnikatel Radovan Vávra. „Čím víc zbraní, tím líp!“ vítá. Komunisté však na Černochovou vytáhli nepříliš starý dopis týkající se základny NATO. „Lhala!?“ táže se Konečná.

Už to začalo: Boj proti základně NATO. BIS. Věc na Černochovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Přesun příslušníků 2. jízdního pluku americké armády v rámci cvičení Saber Strike v Pobaltí. Vojáci přenocují v ruzyňských kasárnách v Praze

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) nastínila, že se po Velikonocích chystá ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem jednat i o možnosti americké přítomnosti v České republice.

Černochová pro Deník N uvedla, že by se Česká republika mohla ubrat cestou, již volí sousední Slovensko, a Američané by mohli na základě dohody využívat vojenské základny. „Nechci mluvit o konkrétních detailech, myslím si ale, že by pro nás bylo důležité, že se nějaká dohoda bude chystat. Může chvíli trvat, než by se akceptovala z obou stran, schvalovaly by ji totiž obě komory Parlamentu,“ řekla pro Deník N.

Pro případ přítomnosti Spojených států v Česku by mohly přicházet v úvahu základny v Přerově či Mošnově, řekl v pořadu Partie CNN Prima NEWS ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v sobotu Deníku N řekla, že po Velikonocích bude jednat ve Spojených státech se svým protějškem Lloydem Austinem a chce otevřít i téma americké přítomnosti v ČR. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ČTK sdělil, že považuje za nešťastné otevírat téma výroky do médií.

O možném umístění těchto potenciálních základen již v nedělní Partii CNN Prima NEWS spekuloval i ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ukázal přitom na Přerov či mošnovské letiště. „Střední a středovýchodní část republiky by si něco takového zasloužila. Řekněme Přerov, Mošnov, to jsou lokality, které by si něco takového zasloužily. Ale předbíháme, vůbec jsme se o tom ještě nezačali bavit,“ spekuloval, kde by Američané mohly využít základny.

Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) sice zdůrazňuje, že o návrhu vláda ani koalice nediskutovaly a věc „není v programovém prohlášení vlády“, a premiér Petr Fiala (ODS) taktéž poukazoval, že nejde o věc, kterou by mohla rozhodnout vláda, a musely by americkou přítomnost schválit obě komory Parlamentu, věc již však budí značné vášně na sociálních sítích.

Proti americké přítomnosti v Česku se zdvihl odpor například u komunistů. Jejich předsedkyně Kateřina Konečná se při přečtení slov české ministryně obrany zhrozila, že „sen, který ODS a další pravicové strany mají už od dob radaru v Brdech, znovu ožil“. „Nyní rovnou v podobě americké základny v Mošnově nebo Přerově,“ má již jasno.

Varuje, abychom ze sebe „nenechali udělat terč“. „KSČM připravuje petici… už v příštím týdnu ji budete moct podepsat, a vyjádřit tak jednoznačně svůj postoj! Mimochodem jsem se před koncem loňského roku obrátila s oficiálním dotazem na ministryni Černochovou, zda vláda něco takového chystá. Odpověděla mi skrze svého náměstka, že nikoliv! Lhala!?“ tázala se též a přiložila dopis z resortu Černochové, v němž se píše, že se „vybudování nové vojenské základny NATO v Mošnově u Ostravy nepřipravuje“.

V podobném duchu varuje před americkou přítomností i další z mimoparlamentních stran. Že se z naší země stane kvůli základně „Američanů potenciální cíl útoku“, míní také Trikolóra.

Na rozdíl od komunistů však nehodlá vše zanechat pouze u petice. Strana tvrdí, že možná americká základna „nijak neposílí naši obranyschopnost“ a „povede k dalšímu fatálnímu rozštěpení naší už tak dost rozhádané společnosti“, tudíž strana svolává na středu 20. dubna demonstraci na Malostranské náměstí v Praze.

„Odmítáme jakékoli vojenské základny cizích zemí na území ČR, a pokud se má o tak zásadní věci mluvit, musejí občané dostat možnost vyjádřit se k tomu v referendu,“ dodává partaj.

Akce si již všimli i mnozí novináři. Jedním z nich je i Petros Michopulos z podcastu Kecy & politika a na svém twitteru vyjádřil znepokojení s konáním demonstrace slovy: „Páté koloně už dorazily instrukce.“

Novinář Čestmír Strakatý nato nechápal, proč vůbec ministryně Černochová téma nyní otevírá, když „se ani neví, jestli je zájem ze strany USA“. Redaktor serveru Info.cz Jan Palička mu odpověděl, že „zase kdy, když ne teď“. „Když tu pološílená ruská armáda klepe na dveře hranic NATO, je lepší se o tom bavit?“ tázal se s tím, že nyní jde i o „gesto“ vůči Ukrajině či našim polským sousedům.

Strakatý s ním nesouhlasil. „Teď to ještě ostří už vyostřené emoce. Nejde zároveň jen o to, jestli teď, ale jak. Působí to jako výstřel od boku, ale třeba to tak není,“ zamýšlel se.

Palička však názorový tábor odpůrců americké přítomnosti u nás vnímá jen jako menšinový. „Že to jitří emoce sice ukřičený, ale reálně mimo sociální sítě nepočetný menšině více či méně kolaborantských troglodytů, bych vůbec neřešil, řešil bych bezpečnost státu, které základna prospěje, na rozdíl od některých protestujících, kteří by se spíš měli dostat do hledáčku BIS,“ vypálil.

Na Američany se těší i podnikatel Radovan Vávra, jen americký radar mu ale stačit nebude. „Já nechci žádnej blbej radar. Já chci po zuby ozbrojenou partu dvoumetrovejch americkejch vojáků! A čím víc zbraní, tím líp!“ rázně uhodil.

Američany jsme tu přitom podle novináře Jindřicha Šídla „mohli dávno mít“. „Super. Už jsme to tu mohli a měli dávno mít, jenže pak stará si i mladá levice začaly hrát na 80. léta v Německu. Ta ostuda s Bužinským v Lidovém domě je nekonečná,“ uvedl s ukázáním na sídlo ČSSD.

A v podobném duchu reagoval i spoluzakladatel serveru TaPolitika.cz Vladimír Foltán. „Včera bylo pozdě. Ta základna tu má být už roky. A protože vím, že se objeví zase spousta kolaborantů, užitečných idiotů, Zaorálků a zaplacených zmetků, kteří budou bojovat za ruský fašisty, tak tentokrát je musíme poslat tam, kam Ukrajinci ruskou loď,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…