Už vám neřeknou nic. Zabije demoblok stošestku? Přišlo varování

27.07.2022 19:10 | Ze sítí

Expert na zdravotní právo Ondřej Dostál upozornil na schválení novely zákona o svobodném přístupu k informacím, podle které budou moci úřady jednoduše odmítnout žádost o informaci. „Úřad bude moci odmítnout žádost, pokud by ho příliš zatížila,“ uvádí zděšený Dostál a čeká, jestli novelu schválí Senát.

Už vám neřeknou nic. Zabije demoblok stošestku? Přišlo varování
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ondřej Dostál, právník

Anketa

Podporujete zavedení eura v ČR? (Ptáme se od 25. 7. 2022)

hlasovalo: 39129 lidí
Dostál z novely vybral citaci, ve které se píše, že „povinný subjekt může odmítnout žádost, pokud lze ve vztahu k ní dovodit, že cílem žadatele je způsobit nepřiměřenou zátěž povinnému subjektu“. Právě touto formulací podle Dostála dostanou úřady do ruky pravomoc shodit ze stolu jakoukoliv žádost, která se jim nebude líbit.

„Přístup k informacím ponovu: Úřad bude moci odmítnout žádost, pokud by ho příliš zatížila. To jako vážně. Vládní novela, nyní v Senátu. Úžasně gumové; občane, plať a neptej se. To musel přijít demoblok, aby definitivně zabil stošestku?“ ptá se ironicky Dostál a nechápe, že to ODS s podporou Pirátů schválila.

V navazujících komentářích pak celou věc ještě blíže dokládá. „Žádal jste někdy o něco třeba zdravotní pojišťovny, nebo ÚZIS? Jestli jo, tak tušíte, že přesně tahle ‚nepřiměřená zátěž‘ se tutově objeví v odmítačce. Všimněte si, že v tom b) jsou ty podmínky, kdy mohou odmítnout jen příkladmo, demonstrativně (‚také‘, ‚zpravidla‘). Právní prasárna,“ vadí Dostálovi.

Úřad podle této novely bude moci zkoumat cíle žadatele, což je podle právního experta také špatně. „Úřad, který by měl dát informace a nereptat, tak místo toho bude předtím autoritativně posuzovat, co je ‚cílem žadatele‘. Když shledá, že jim je žadatel nesympatický (což je velmi často), tak jeho žádosti v odmítačce přisoudí ‚cíl je nepřiměřeně zatížit‘ a nedají nic,“ dodává Dostál, který se obává, že lidem jako on budou žádosti o informace odmítány.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…