Už žádné pomazánkové máslo. Teď si budete kupovat "tradiční pomazánkové"

14.02.2013 19:01

Pomazánkové máslo dostane přibližně od poloviny roku nový název. České republice to totiž nařídil loni v říjnu Soudní dvůr EU. Po jednání Ministerstva zemědělství s nevládními organizacemi se dohodl nový název pro produkt – tradiční pomazánkové.

Už žádné pomazánkové máslo. Teď si budete kupovat "tradiční pomazánkové"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Chléb

Podle slov mluvčího ministerstva zemědělství Jana Žáčka byl zahájen proces novelizace vyhlášky, která upravuje problematiku názvu pomazánkového másla. "Bude to součástí platné legislativy, pokud by ji někdo nedodržoval, bude potrestaný," uvedl serveru iDnes.cz.

Změnu názvu tak budou muset dodržovat všichni výrobci, jinak jim bude hrozit pokuta až do výše tří milionů korun. "Novela zároveň stanovuje jeho název jako 'tradiční pomazánkové', což je název, který vzešel z jednání MZe s nevládními organizacemi," doplnil Žáček.

Nyní návrh prochází vnějším připomínkovým řízením. "Konkrétní termín pro přejmenování mléčných výrobků označených jako pomazánkové máslo lze vzhledem k povinnosti notifikace příslušné vyhlášky Evropskou komisí předpokládat asi v polovině roku 2013," uvedl mluvčí.

Výrobci nyní zvažují přesné názvy svých produktů, například i ředitel Madety Milan Teplý. Rozhodnutí o zákazu původního názvu ale považuje za nesmyslné. "Je to pitomost, my budeme vyrábět stále dál pomazánkové máslo," vysvětluje. Podle něj by EU měla řešit především vlastní problémy a až poté se věnovat regionálním potravinám.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…