Uznávaný analytik Robejšek: Globální demokracie končí. Převálcovala ji ekonomika a udělala z ní spíš diktaturu

23.08.2014 11:11

Politolog, ekonom a publicista žijící v Německu Petr Robejšek píše v dnešní MF Dnes o konci snu o globální demokracii. Čtvrtstoletí po pádu železné opony je podle něj zřejmé, že se globálně prosadila pouze tržní ekonomika. O demokracii to říct nejde. Robejšek dokonce vyslovil názor, že západní demokracie pomalu, ale jistě konvertují k autoritářskému vládnutí.

Uznávaný analytik Robejšek: Globální demokracie končí. Převálcovala ji ekonomika a udělala z ní spíš diktaturu
Foto: Archiv PR
Popisek: Petr Robejšek

Petr Robejšek ve svém článku v MF Dnes poukazuje na to, že po roce 1989 převálcovala v politice demokracii ekonomika. „Místo globální demokratizace došlo po roce 1989 ke globální ekonomizaci politiky. To zní na první pohled rozumně vzhledem k tomu, že na celém světě probíhá soupeření zemí o investory a podíl na blahobytu. Potíž je v tom, že byl ekonomizován i sám obsah politiky,“ píše politolog.

„Politicky rozhodující je dnes jen to, co je počítatelné, a politickou hodnotu má pouze to, co má také tržní cenu. A to ještě není všechno. Také ideál správného řízení státu je již přinejmenším čtvrtstoletí podobný modelu podnikového managementu,“ říká Robejšek s tím, že až hnutí ANO jako politický subjekt otevřeně vyjadřuje názor, že stát je třeba řídit jako firmu.

Namísto globální demokratizace dochází k ekonomizaci a podle Robejška z toho pramení sbližování metod vládnutí mezi západními demokraciemi a autoritářskými státy, jako jsou Čína a Rusko.

Občané si mohou zvolit jinou vládu, ale nedostanou jinou politiku

Politolog a ekonom zdůraznil na stránkách MF Dnes, že autoritářské a demokratické společnosti se od sebe liší především mírou a způsoby omezování svobody jedince. „Autoritářské společnosti nemají v tomto ohledu žádné zábrany. Ale i demokratický model vládnutí zvyšuje svou politickou `konkurenceschopnost` tím, že své občany zbavuje moci,“ vysvětluje Robejšek. Díky tomu prý zrychluje a zefektivňuje rozhodovací proces. Autor textu dává jako příklad Viktora Orbána v Maďarsku a tvrdí, že i jeho kritici ze Západu se pokoušejí o totéž, ale používají prý spíše manipulaci.

Robejšek také upozornil na to, že ve většině zemí EU platí, že ekonomizaci politiky a manažerskou metodu vládnutí vyznává i větší část opozičních stran. „Občané si tedy mohou svobodně zvolit jinou vládu, ale nedostanou jinou politiku,“ píše politolog. Petr Robejšek ve svém článku dále popisuje rodičovskou roli státu vůči občanům a různé druhy paternalismu, které si prý kladou za cíl spíš než naplňování politických programů zdokonalování ovládání společnosti.

Systém nedodává výsledky, objevují se téměř nepřetržitě krize

Ekonom si také klade otázku, jak to vypadá s efektivitou ekonomizované politiky. „Vlády ji sice už několik dekád praktikují, a dokonce se i snaží řídit státy jako firmy, ale ekonomický růst se zřetelně zpomaluje. Prakticky nepřetržité ekonomické krize a prohlubující se příjmová propast mezi rychle bohatnoucími elitami a zbytkem společnosti dokazují, že ani autoritářský, ani demokratický paternalismus nemají výjimečnou schopnost najít správná témata a řešení,“ míní Robejšek.

Obnova demokracie

Podle Petra Robejška je třeba reforma, nebo se z kolapsu vynoří jeden muž, který bude chtít vést. Je třeba si prý položit otázku, s jakým cílem, podle jakých měřítek a na jakých úrovních se má odehrávat řízení společnosti. Politolog mimo jiné uvádí, že je třeba obnovit primát politiky, nebo alespoň výrazně oslabit primát ekonomiky. „Respektovat skutečnost, že každá země je jiná, a potřebuje tudíž i jiná řešení, a že nadnárodní vládnutí způsobuje zmatek,“ napsal Robejšek. Podle něj je také třeba zjednodušit vládnutí a nechat více rozhodování na občanech, a to zejména na komunální úrovni.

„To a víc bychom měli udělat. Anebo nedělat nic a čekat, až jedna z dalších krizí přeroste v celospolečenský kolaps, ze kterého národ vyvede silný muž. Ještě je čas,“ uzavírá článek politolog Petr Robejšek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…