V 31 okresech v Česku se dnes žáci otestují na covid-19

08.11.2021 6:30

Neočkované žáky v 31 okresech čeká dnes testování na covid-19. Ministerstvo zdravotnictví tak rozšířilo počet osmi regionů z minulého týdne o další, kde se v minulém týdnu zhoršila epidemická situace.

V 31 okresech v Česku se dnes žáci otestují na covid-19
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná učebna

Testování by se dnes mohlo týkat zhruba 765 000 dětí, tedy přibližně poloviny žáků základních a středních škol v Česku. Pokud se odmítnou testovat a nebudou mít ani doklad o prodělání nemoci v posledním půl roce, budou muset mít při výuce roušku. Bezinfekčnost musí doložit také učitelé, kteří si ale testy musí zajistit sami. Neočkovaní pedagogové musí nosit od minulého pondělí ve výuce respirátor bez ohledu na testování.

Druhé kolo testování žáků se uskuteční v okresech České Budějovice, Ostrava-město, Prostějov, Prachatice, Brno-venkov, Přerov, Opava a Karviná. První kolo bude dnes v dalších 23 regionech. Jde o hlavní město Prahu a okresy Beroun, Kolín, Praha-západ, Praha-východ, Strakonice, Český Krumlov, Domažlice, Klatovy, Plzeň-město, Rokycany, Louny, Olomouc, Šumperk, Jihlava, Blansko, Brno-město, Vyškov, Frýdek-Místek, Nový Jičín, Kroměříž, Vsetín a Zlín. V těchto regionech se druhé kolo testování uskuteční 15. listopadu.

Jako hranici pro lokální testování ve školách určilo Ministerstvo zdravotnictví sedmidenní výskyt nákazy 300 případů na 100 000 obyvatel. Pro první termín byla rozhodující data ze soboty 23. října, pro druhý ze soboty 30. října. Epidemie se ale mezitím zhoršila i v dalších okresech. Kvůli víc než týdennímu zpoždění dat si Ministerstvo zdravotnictví vysloužilo kritiku některých opozičních politiků i ministra školství Roberta Plagy (za ANO), podle kterých by se mělo rozhodovat spíš podle predikcí.

I když epidemie roste a k sobotě hranici 300 nových případů na 100 000 obyvatel za týden překonalo 61 okresů, další už se mezi testované zařazovat nebudou, rozhodla v neděli hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Po 15. listopadu Ministerstvo zdravotnictví už pokračovat v antigenním testování žáků neplánuje. Podle Svrčinové a náměstkyně ministra pro zdravotní péči Martiny Koziar Vašákové tyto testy často nezachytí bezpříznakové nakažené, což děti většinou jsou. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) proto minulý týden řekl, že je lepší testovat v ohnisku nákazy třeba celou školu PCR metodou na základě rozhodnutí hygieny. Podle Svrčinové chtějí v následujícím období hygienici testovat hlavně žáky, kteří mají symptomy.

Žáci, kteří dnes test odmítnou, nebudou moct ve škole cvičit, zpívat budou moci s dvoumetrovým rozestupem a v jídelně budou muset sedět 1,5 metru od ostatních. Výjimku mají děti s psychickou poruchou nebo vážným zdravotním problémem. Testovat se nemusejí žáci, kteří jsou očkovaní, v posledním půl roce prodělali covid nebo mají doklad o negativním testu z jiného odběrového místa. Stejná pravidla platí pro zaměstnance škol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…