V Africe zkoumali covid. Výzkum přinesl nevídanou věc

05.12.2021 20:41

Při pohledu do covidových statistik je patrné, že se těžké případy i úmrtí na covid-19 výrazně vyhýbají subsaharské Africe. Zjistit, proč tomu tak je, se rozhodli vědci ze Sierry Leone a Spojených států, když porovnali krevní vzorky lidí, kteří nikdy nemohli přijít se SARS-CoV-2, způsobujícím covid-19, do styku, a ukázalo se, že lidé v Sieře Leone mají mnohem častěji protilátky reagující se SARS-CoV-2 než Američané. Nejnovější výzkum tak může ukazovat na šíření zatím neznámého koronaviru, díky kterému má podstatná část africké populace protilátky. Část krevních vzorků ze Sierry Leone dokonce SARS-CoV-2 neutralizovala.

V Africe zkoumali covid. Výzkum přinesl nevídanou věc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Koronavirus SARS CoV-2

Anketa

Necháte/nechali byste očkovat své malé dítě proti covidu-19?

12%
84%
hlasovalo: 43477 lidí
Zatímco některé země sčítají rekordní počty úmrtí na covid-19 a v nejhůře postiženém Peru je téměř šest tisíc zemřelých v přepočtu na každý milion obyvatel a v Česku tento ukazatel přesahuje tři tisíce zemřelých, což jej řadí do první desítky nejpostiženějších (ale na druhou stranu i nejpromořenějších) zemí světa, africké země ani zdaleka nedosahují na podobná čísla a velká většina afrických zemí v počtu úmrtí i vážných případů covidu-19 dosahují hodnot, které zdaleka nemají téměř žádné vyspělé evropské státy – byť jsou restriktivní opatření v mnoha afrických zemích na úplném minimu.

Velmi nízká míra zachycených případů covidu-19 v subsaharské Africe byla častokrát v médiích přisuzována nedostatečné kapacitě testování, to ale stěží dokáže vysvětlit, proč subsaharskou část kontinentu postihla jen velice nízká míra vážných případů nemoci a zároveň je hlášena i velmi nízká úmrtnost.

Dosud se tak jako nejvíce pravděpodobné vysvětlení jevilo věkové rozdělení tamní populace, jelikož je průměrný věk v Africe pouhých 18 let oproti 42 letům v Evropě. Nyní však nejnovější výzkum, zabývající se touto otázkou, ukazuje i na možné další faktory – objevily se totiž nové důkazy, které podporují hypotézu, že v Africe mohou kolovat koronaviry, které nejsou zdaleka tak smrtící jako SARS-CoV-2, ale poskytují imunitní ochranu.

Kromě velice neblaze „proslavených“ zoonotických koronavirů SARS-CoV-1, SARS-CoV-2 a MERS-CoV totiž existují další čtyři běžné lidské koronaviry, které rovněž způsobují respirační infekce a ty jakožto sezónní běžně cirkulují po celém světě, a právě ony jsou také relativně běžnou příčinou podzimních a zimních nachlazení či kašle.

Ví se, že tyto běžné koronaviry mohou v imunologických testech zkříženě reagovat se SARS-CoV-2, avšak není příliš jasné, nakolik pomáhají při covidu-19, protože některé studie tvrdí, že předchozí expozice sezónním koronavirům může zmírnit závažnost onemocnění covid-19, zatímco jiné zjistily, že se poté průběh covidu-19 naopak zhoršuje, a vše uzavírá část vědců tvrdících, že tato souvislost vlastně není vůbec podstatná či závisí na věku a výhodu přináší expozice koronavirům především dětem a mladým lidem.

S téměř jistotou pak existuje ještě mnoho koronavirů, které dosud nebyly objeveny (zejména u zvířat), a tak není vyloučeno, že skutečně existuje i takový koronavirus, který poskytuje ochranu proti SARS-CoV-2.

Přestože může být velice obtížné takovéto hypotézy vyvrátit anebo potvrdit, vědci z africké Sierry Leone společně se svými kolegy ze Spojených států nyní ve vzorcích krve objevily náznaky, že by podobné úvahy nemusely být příliš vzdálené realitě.

Společná studie porovnávala krevní vzorky 120 pacientů ze Sierry Leone, pocházející z doby, než se covid-19 objevil, s krví 79 Američanů taktéž nevystavených SARS-CoV-2.

Při testu reakce imunitního systému na antigeny koronaviru se vědci ve studii zaměřili na nukleoprotein, přičemž zjistili, že poměrně často se s koronaviry setkávali jak Američané, tak i lidé ze Sierry Leone – ti se přitom zřejmě s koronaviry setkávají mnohem častěji. Na sezónní koronaviry reagovala polovina amerických vzorků a necelých 80 % ze Sierry Leone.

Hlavní částí studie pak byla samotná reakce na nukleoprotein SARS-CoV-2 u krevních vzorků lidí, kteří se s covidem-19 nikdy nesetkali. Zatímco u Američanů na antigen SARS-CoV-2 reagovalo méně než pět procent (vlivem zkřížené reakce se známými sezónními koronaviry), u předpandemických vzorků krve obyvatel Sierry Leone obsahovalo protilátky, které zkříženě reagovaly se SARS-CoV-2, až 52 % vzorků.

U takto abnormálně velké hodnoty je tak již dosti pravděpodobným vysvětlením, že v Sieře Leone, ale nikoli v USA, cirkuluje koronavirus, který je mnohem více reaktivní se SARS-CoV-2 než známé sezónní koronaviry, ale dosud nebyl objeven, jinak by totiž hodnoty měly vycházet velmi podobně.

Taktéž neutralizační testy, zjišťující rozpoznání viru z předchozí infekce a účinnost protilátek v rámci zabránění replikace viru, přinesly nečekané výsledky oproti studiím prováděným v Americe či v Evropě. Zatímco ty totiž obvykle zjistily, že imunitní odpověď na sezónní koronaviry není pro SARS-CoV-2 neutralizační, zhruba čtvrtina vzorků ze Sierry Leone dokonce SARS-CoV-2 neutralizovala (respektive neúčinnou variantu používanou k laboratorním výzkumům).

Autoři studie uvádějí, že by v návaznosti tato zjištění měla být nadále předchozí imunita vůči antigenům koronaviru zkoumána jako potenciální faktor přispívající ke snížení počtu případů a úmrtí na covid-19 v Sieře Leone. „Je pravděpodobné, že lidé v Sieře Leone jsou často vystaveni virům souvisejícím se SARS a MERS. Měly by být provedeny studie, které by plně charakterizovaly imunitní reakce obyvatel Sierry Leone namířené proti koronavirům. Několik studií zaznamenalo reaktivitu T-buněk proti SARS-CoV-2 u lidí bez známé expozice tomuto viru, což může částečně souviset s předchozí expozicí sezónním koronavirům,“ píší ve studii s tím, že by bylo vhodné studii provést i v dalších afrických zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…