V Akademii věd ČR budou vědci diskutovat nejen o srpnu 1968

19.10.2018 6:49

O tom, co znamenala přítomnost sovětské armády po srpnu 1968 pro českou společnost, budou dnes odborníci diskutovat v budově Akademie věd ČR (AV ČR). Vědci se zaměří i na odsun sovětské armády v letech 1990 a 1991 či zkušenosti české společnosti s Rudou armádou v roce 1945.

V Akademii věd ČR budou vědci diskutovat nejen o srpnu 1968
Foto: repro Oldřich Szaban
Popisek: Fotografie ze srpna 1968 v Liberci na vystaveném panelu na náměstí Edvarda Beneše

Konferenci, jež se koná při příležitosti 50. výročí podpisu smlouvy o pobytu sovětských vojsk v Československu, pořádá Ústav pro soudobé dějiny AV ČR.

Pobytu Rudé armády v českých zemích v roce 1945 se budou věnovat například Stanislav Kokoška nebo Vít Smetana, oběti sovětské okupace po roce 1968 zmíní ve svém příspěvku Ivo Pejčoch a Prokop Tomek. Pobyt sovětské armády v Olomouci v letech 1968 až 1991 popíše Aleš Zapletal.

Konference se uskuteční v budově Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze. Začne v 9:00 projevem ředitele Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Miroslava Vaňka a zakončena bude v 16:00 závěrečnou diskusí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…