V Americe by jim dali přes hubu, pronesl Zeman před studenty o skupině Ztohoven. A kdo tvrdí, že Praze nehrozí nebezpečí od teroristů, je prý lhář nebo idiot

30.06.2016 12:27

Prezident Miloš Zeman se v rámci druhého dne své pracovní návštěvy Kraje Vysočina setkal s vedením a studenty Střední průmyslové školy v Třebíči. Ti si na jeho přivítání připravili hudební vystoupení. Zazpívali mu píseň Voda živá od zpěvačky Anety Langerové.

V Americe by jim dali přes hubu, pronesl Zeman před studenty o skupině Ztohoven. A kdo tvrdí, že Praze nehrozí nebezpečí od teroristů, je prý lhář nebo idiot
Foto: Hanka Brožová KPR
Popisek: Na setkání s občany v Pelhřimově

„Chtěl bych úvodem poděkovat vaší hudební skupině. Možná jsme slyšeli opravdu druhou Anetu Langerovou. Kdysi jsem sledoval soutěž Superstar a de facto nikdo kromě Anety Langerové nevynikl. Kromě Vody živé a Křídel motýlích jsem však žádný hit neslyšel. A to říkám proto, abychom si uvědomili, jak je obtížné uspět v konkurenci,“ podotkl úvodem Zeman. Studentům poblahopřál k výběru oborů – ať již technických či přírodovědných. „Vždy jsem kritizoval přehnaný počet humanitních oborů,“ sdělil s tím, že, slovy exministra Miroslava Grégra, nás průmysl živil, živí a živit bude.

„Tady nejsme v Americe. Americký kluk už tak od deseti let sní, že bude prezidentem. Tam je prezident hlavou exekutivy. To tady nikdy neplatilo a neplatí. Prezident tady není tak atraktivní povolání, abyste o něm snili už od věku deseti let. V tom věku jsem snil o tom, že budu hajný. Četl jsem totiž knihu Kája Mařík. A když mně bylo umožněno státi se hajným, snil jsem o tom, stát se důchodcem. A tento sen se mi splnil,“ řekl Zeman ke svým dětským snům. 

Zeman se následně vyjádřil k fotbalovému mistrovství Evropy, kde Češi pohořeli. „Asi před týdnem jsem se na Hradě setkal s týmem vedeným Antonínem Panenkou. Ti před čtyřiceti lety získali zlatou medaili. A tak jsem se jich zeptal, co by doporučili dnešním hráčům a trenérům. A oni říkali jednoduché: Je třeba mít stejně dobré fotbalisty, jako jsme byli my. Z letošní porážky nemůžeme dělat tragédii, ale musíme udělat vše pro to, abychom to příště vyhráli,“ dodal Zeman. Na Hradě podle svých slov přijímá všechny sportovce. „Dříve bylo na Hradě zvykem, že byli přijímáni jen ti olympionici, kteří získali nějakou medaili. Já přijímám všechny olympioniky, neboť vždy se vám může stát, že upadnete,“ řekl Zeman. Jeho nejoblíbenějším sportem jsou šachy. „Račte si laskavě povšimnout, že je to jediný sport, kde se nefauluje,“ dodal ke studentům.

Další dotaz směřoval k odcizení a následnému rozstříhání prezidentské standarty z Pražského hradu. „Není to moje vlajka. Prezidentská standarta je jeden ze šesti státních symbolů. Není to standarta spjatá se žádnou osobou prezidenta,“ řekl. „Její stržení ze střechy a následné rozstříhání je samozřejmě neúcta ke státnímu symbolu. V Americe, kde na každém domku máte americkou vlajku, by vám asi dali přes hubu. Tady nechme na nezávislém soudu, jaký trest aktivistům vyměří,“ řekl s tím, že název skupiny, jež za incidentem stojí, by se důsledně měl vyslovovat jako Sto hoven, nikoliv Ztohoven.

A samozřejmě přišla řeč na brexit. „Jsem autorem pojmu ‚lose lose strategy‘. Přesně toto je případ brexitu. Prohrály obě strany. Prohrála Velká Británie, neboť se dá i očekávat to, že se odtrhne Skotsko, které vstoupí do Evropské unie. Prohraje i Evropská unie, a může si za to sama. Protože její vedení nevyniká žádnými významnými politickými schopnostmi,“ řekl Zeman. Pokud by očekával nějaký další exit, tak by jej očekával u zemí, jež jsou plátci. „Vystupovat z Evropské unie, která Česku dává pětinu státního rozpočtu, by bylo pro nás naprosto absurdní,“ dodal.

Následující dotaz směřoval k pravomocím prezidenta. „Jak snášíte tuto státní schizofrenii, kdy po vás leckdy házejí nějaké předměty či vaše leckterá rozhodnutí poslanci vetují?“ zeptal se jeden z přítomných. „Toto je úděl každého politika. To je břemeno demokracie. V diktatuře toto nemáte. Demokracie je sice špatný způsob vládnutí, ale ostatní způsoby jsou ještě horší, tvrdím stejně jako Winston Churchill. To, co vy říkáte, je daní za demokracii, ale já ji ochotně a rád platím,“ řekl za potlesku Zeman.

Závěrečné dotazy se týkaly útoku teroristů v Istanbulu, při němž zahynuly desítky lidí, a bezpečnosti v naší zemi. „Pokud vím, tak se k němu nikdo nepřihlásil, i když je podezříván Islámský stát. Jinak stejně jako u jiných atentátů jej odsuzuji, poslal jsem soustrastný telegram. Je to každopádně zbabělost. Vraždit civilisty je v podstatě nejhorší zločin,“ podotkl k útoku. „Bude-li zde někdo vyprávět, že nám nebezpečí nehrozí, tak je buď lhář, nebo idiot,“ podotkl Zeman. Že série podle něj bude pokračovat, o tom snad nikdo nepochybuje. „Teroristé si v hlavních městech vybírají objekty, kde mohou zabít velké množství lidí. Nemyslím si, že to může být jaderná elektrárna. Ale obávám se, že to může být právě Praha,“ sdělil Zeman s tím, že na Hradě se v současné době instalují nejrůznější bezpečnostní opatření.

Prezident následně studentům řekl vtip o sobě. „Václav Klaus a Miloš Zeman přijdou do pekla. V pekle je vítá ďábel, který sedí na svém trůnu. Jako první před ďábla předstupuje Václav Klaus. Vedle ďáblova trůnu se zjeví příšerně ošklivá a zapáchající babice, která má pět brad, osmnáct bradavic, vrásky, šedivé vlasy a ďábel říká: ‚Václave Klausi, máš mnoho, mnoho hříchů. A za tyto hříchy tě odsuzuji k tomu, abys po dobu svého pobytu v pekle byl s touto babicí.‘ Jako druhý předstupuji před ďáblův trůn já. Vedle trůnu se zjeví Claudia Schifferová. A ďábel jí říká: ‚Claudie Schifferová, máš mnoho, mnoho hříchů‘,“ řekl za potlesku přítomných Zeman. Poté se podepsal i do pamětní knihy školy a předal vysvědčení nejlepším studentům.

Při přebírání dárku přišla řeč také na prezidentovu neřest – kouření. ‚Dovolte, abych citoval Marka Twaina: Není nic snadnějšího, než se odnaučit kouřit. Já sám jsem to dokázal nejméně stokrát,“ řekl závěrem bonmot prezident.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Petr Beitl byl položen dotaz

Ukrajina

Dobrý den, co si myslíte o novém mobilizačním zákonu na Ukrajině? A měli bychom ,,vyhostit" Ukrajince, kterých se to týká? Mně to přijde nehumánní, Češi v minulosti (např. za okupace) taky ve velkém emigrovali a podle všeho se ani teď nehrnou do armády, a to nejsme ve válce. Ani já bych do války své...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

8:44 Tisíce Kč jen za procházku. Chorvati v létě pořádně přitlačí

Chystáte se letos v létě do Chorvatska? Pak si připravte nemalý finanční obnos i v případě, že budet…