V Americkém centru jsme se ptali na propagandu přes neziskovky. A toto nám odpověděli

29.07.2015 19:40

O žádnou propagandu nejde, vše hodnotí hlavně Češi. Tak odpověděl prezident Asociace veřejně prospěšných organizací České republiky Marek Šedivý. Jde o index rozvoje občanského sektoru, který vyvinula americká státní agentura a hodnotí se jím pouze postsocialistické země Evropy a Asie. Česko má bronzovou medaili.

V Americkém centru jsme se ptali na propagandu přes neziskovky. A toto nám odpověděli
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prezident Asociace veřejně prospěšných organizací České republiky Marek Šedivý

"My v tom žádnou americkou propagandu necítíme. Je to jedna z metodik a je vypracovaná Američany. Hodnocení ale neprovádějí oni, zpracovávají jej Češi podle této metodiky," řekl ParlamentnímListům.cz prezident Asociace veřejně prospěšných organizací v Česku Marek Šedivý. Stalo se na tiskové konferenci v Americkém centru.

Co index znamená?

Každý rok se hodnotí devětadvacet postsocialistckých zemí Evropy a Asie, jak jsou na tom. Nyní Šedivý představil Index udržitelného rozvoje občanského sektoru v České republice za rok 2014. Hodnotí se v něm z hlediska občanského sektoru sedm kategorií, třeba právní prostředí, finanční zajištění, prosazování zájmů a tak dále. Index byl vyvinut Americkou agenturou pro mezinárodní rozvoj ve spolupráci s organizacemi v jednotlivých zemích, kde je hodnocen. "Česká komise má až patnáct členů a jsou to lidé z různých oblastí. Z byznysu, veřejné správy, z médií a neziskového sektoru, kteří se tímto tématem dlouhodobě zabývají," sdělil Šedivý.

"Jde o stav rozvoje neziskového sektoru. Nehodnotí se, co neziskový sektor dělá, ale jak na tom je jako celek. Výsledky se posílají do USA, kde mají výsledky z ostatních zemí. Pro nás je plus, že jde o pohled z venku, který tomu Američané umí dát. Vždyť oni jsou v neziskovém sektoru velmi silní, to jim nelze upřít," doplnil.

Podle indexu je za rok 2014 nejúspěšnější Estonsko, Polsko a pak Česko, které ale dohání Litva. Nejhůře jsou na tom Bělorusko, Ázerbájdžán, Tádžikistán a Rusko, ale z Turkmenistánu a Uzbekistánu hodnocení chybí. Zajímavý je v tomto ohledu i fakt, že na začátku hodnocení jsou kvůli transparentnosti uvedena jména lidí a organizací z jednotlivých hodnocených států, kteří se na tom podíleli. Tedy vedoucí jednotlivých komisí. Nicméně jména hodnotitelů třeba z Běloruska a Ruska chybí. Možná z politických důvodů nebo kvůli ochraně hodnotitelů? Neví se. Skrz asociaci veřejně prospěšných organizací proto ParlamentníListy.cz poslaly americké straně dotaz, proč. Tak uvidíme.

Americká propaganda?

Na tiskovce v Americkém centru se všichni novináři ptali na stav neziskového sektoru v Česku, na jeho rozvoj, na problémy s falešnými sbírkami a tak dále. Čeští odborníci seděli hned vedle pultu s americkým státním znakem. "Americká ambasáda nám poskytuje prostor na tiskovou konferenci, toť vše," reagoval Šedivý na otázku ParlamentníchListů.cz po tiskovce. Jeho asociace nově zavedla hodnocení jednotlivých českých neziskových organizací, které si o to požádají. Hodnotí se, jak organizace funguje, jak využívá peníze od dárců a tak dále. Jde o každoroční hodnocení, jednou za tři roky hloubkové. Pokud organizace splní určité standardy, obdrží značku spolehlivosti. Má ji teprve šestnáct neziskovek.

Nasnadě je ale otázka, jestli podobné průzkumy neslouží, byť třeba jen lehkou formou, americké propagandě či alespoň lepšímu "make-upu" USA? "To si nemyslím. U nás i v ostatních zemích šly do neziskového sektoru velké finanční prostředky ze Západu a nebylo to pouze z USA. Několik velkých amerických nadací nicméně investovalo miliony dolarů v průběhu prvních deseti let do podpory rozvoje našeho neziskového sektoru. Nemyslím si, že by to byla propagace idejí. Šlo o to, aby vznikl svobodný neziskový sektor, který v normálních společnostech existuje," doplnil Šedivý.

Nakonec se ale nabízí i otázka, proč tedy tímto indexem nejsou hodnoceny všechny země, například všechny sdružené v OSN, aby šlo o zcela objektivní obraz. Proč se třeba nehodnotí neziskový sektor v USA, Francii, Itálii nebo v Saúdské Arábii, Spojených arabských emirátech či v Kataru. "To je věc názoru. Američané chtějí mít zpětnou vazbu, jestli se jim v těchto zemích opravdu povedlo vybudovat svobodný neziskový sektor, který se rozvíjí. Několikrát se řešilo, jestli má stále smysl hodnotit Polsko, Maďarsko, Česko a Slovensko, které se už dostaly na vynikající úroveň, ale přišlo rozhodnutí, že s tím máme pokračovat," dodal šéf asociace Marek Šedivý. Hodnocení neziskového sektoru v zemích Afriky či zemích Blízkého východu by mohl leccos napovědět například o největší migraci do Evropy od druhé světové války. Celosvětové hodnocení by pak mohlo ukázat i problémy vyspělého Západu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…