V Benešově má stát uprchlické zařízení, město je proti

05.02.2016 13:35

V bývalých Pražských kasárnách v Benešově by mohlo vzniknout ubytovací zařízení pro migranty. Podle starosty Petra Hostka (ČSSD) má o někdejší armádní objekt zájem ministerstvo vnitra. Vedení Benešova s takovým využitím budovy v centru města nesouhlasí a s vnitrem o situaci jedná, řekl dnes Hostek novinářům. Mluvčí ministerstva Martina Němcová ČTK pouze potvrdila, že vnitro o využití kasáren vede s radnicí intenzivní jednání.

V Benešově má stát uprchlické zařízení, město je proti
Foto: wikipedia
Popisek: Benešov

Lidé ve městě už začali podepisovat protestní petici. Hostek by nepokládal za šťastné organizovat "lidová povstání", dokud se jednání s vnitrem neuzavřou. Pokud by ale město neuspělo, neměl by prý problém podílet se třeba na případné blokádě kasáren.

"V nejbližších dnech máme sjednanou schůzku, na které bychom měli přijmout definitivní stanovisko o využití daných prostor. Do té doby nebudeme situaci jakkoliv komentovat," uvedla Němcová. Podle Hostka má být výsledek znám v týdnu po 15. únoru.

Podle usnesení rady města i zastupitelů je umístění migrantů do budovy v centru města nevhodné. V bezprostřední blízkosti je mateřská, základní a střední škola a internát. Objekt by podle Hostka chtělo získat město a vybudovat v něm sociální a startovací bydlení.

V hlavní budově kasáren měla armáda ubytovnu, kterou už nepotřebuje. Úředníci ministerstva vnitra podle Hostka dostali za úkol zmapovat vhodné objekty v republice, které jsou v dobrém stavu a mohli by v nich být cizinci. Jako vhodná se podle něj ukázala zařízení v Králíkách na Orlickoústecku a Benešově. Od možnosti vytvořit azylové centrum v Králíkách už ale vnitro ustoupilo.

Nové vedení Benešova, jež nastoupilo do funkcí před měsícem, se podle Hostka o možném převodu kasáren z obrany na vnitro dozvědělo náhodou. První setkání zástupců města a vnitra se uskutečnilo ještě v prosinci za bývalého vedení. Podle Hostka byli jeho předchůdci málo aktivní a věc zatajili. Bývalý starosta Jaroslav Hlavnička (Volba pro město) se hájí tím, že šlo pouze o informativní schůzku, na níž zástupci radnice takové využití budovy důrazně odmítli. Byli prý požádáni, ať informaci dál nešíří kvůli možné panice. Hlavničkovi prý nepřišlo korektní "vypustit kachnu".

reklama

autor: spa

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …