V Británii chtějí kvůli obavám z terorismu sledovat už školáky. Některým to přijde moc

12.06.2015 21:35

Nový britský zákon proti terorismu počítá s tím, že už děti školou povinné budou sledovány a stát se bude zajímat o to, zda již v útlém věku neprojevují sklony k islámskému radikalismu. Ukazuje se totiž, že Islámský stát využívá i děti. Jenže není sledování dětí přece jen trochu moc?

V Británii chtějí kvůli obavám z terorismu sledovat už školáky. Některým to přijde moc
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Společnosti stojící na tezích multikulturalismu mají stále větší obavy z terorismu. Řádění Islámského státu a příliv uprchlíků do Evropy tyto obavy dál posiluje a došlo ti už tak daleko, že se začínáme bát i případné radikalizace dětí. To otevírá prostor pro technologické firmy, které vyvíjí software ke sledování školáků, aby dokázaly z toho, co hledají např. na internetu, odhadnout, zda u nich nedochází k radikalizaci. S odvoláním na server GlobalPost o tom v češtině informuje Týden.cz.

„Někoho může přirozeně znepokojovat, že někteří učitelé anebo školy budou používat tyto technologie, ať už s povolením či bez něj, k monitorování svých studentů kvůli jejich rase, náboženství, země původu nebo kultury, o kterých si myslí, že mají sklony násilí a extremismu,“ píše server.

Nesmíme také zapomínat, že džihádista John ze známých videí dlouhá léta žil ve Velké Británii a možná se dalo jeho radikalizaci předejít, pokud by byl monitorován. Otázkou ovšem je, co kráčení po této cestě udělá s naší svobodou.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…