V Brně se v pondělí uskuteční vzpomínkové akty i demonstrace

14.11.2014 19:21

Vzpomínkové akty, manifestace, demonstrace či lampionový průvod zaplní v pondělí 17. listopadu v Den boje za svobodu a demokracii brněnské ulice. Různé politické či zájmové skupiny si připomenou 25 let od sametové revoluce a konce komunismu a 75 let od brutálního potlačení pokojné demonstrace studentů nacisty v Praze.

V Brně se v pondělí uskuteční vzpomínkové akty i demonstrace
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Prvním vzpomínkovým aktem bude před budovou krajského soudu v Rooseveltově ulici setkání u památníku tří odbojů, na němž se sejdou zástupci města a další činitelé veřejného života. O hodinu později se na Malinovského náměstí sejdou lidé, kterým se nelíbí vystupování a jednání prezidenta Miloše Zemana. „Na shromáždění si připomeneme jeho ‚fauly‘ pozvednutím fotbalových červených karet. Chceme vyjádřit nesouhlas s tím, jakým způsobem zastupuje a reprezentuje Českou republiku, a upozornit na možné neblahé dopady jeho počínání,“ uvedla za organizátory Šárka Václavíková. Lidé budou také podepisovat manifestační petici k Zemanovu odstoupení.

Pochodovat budou také mladí křesťanští demokraté

Ve 14 hodin začne pochod neonacistické Dělnické mládeže s mottem „Alternativa existuje“. Demonstranti se sejdou na Malinovského náměstí a vystoupí i předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas. Jen o půlhodiny později u sochy T. G. Masaryka na Komenského náměstí začne akce hnutí Listopadem to nekončí. Iniciativa se snaží mluvit o tom, že o demokracii je třeba stále pečovat a rozvíjet ji. Po 15:30 hod. se příznivci hnutí přesunou do Denisových sadů k manifestaci proti neonacistickému pochodu.

Poslední významnější akcí v Brně bude od 18 hodin lampionový průvod studentů, kteří chtějí vytvořit světelný řetěz z Moravského náměstí, kde se budou v 17 hodin zapalovat svíčky, až na Kraví horu.

Pochodovat budou také mladí křesťanští demokraté, pietní akci organizuje i TOP 09. Na všechny potenciálně výbušné akce bude dohlížet policie i strážníci. Menší akce se konají i v okresních městech, ve Znojmě chtějí v 18 hodin na Komenského náměstí zrekonstruovat demonstraci studentů na pražské Národní třídě.

Ke kulturním akcím patří předpremiérové promítání čtyř dílů Českého století v divadle Husa na provázku od 12 hodin. V kavárně Trojka se bude od 19 hodin vysílat premiéra dokumentu Hvězdy za železnou oponou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…