V Brně vybírali ideálního prezidenta. Favority Wagnerová, Halík, Kocáb. A pak dorazili komunisté: Dnes slaví jen zloději nebo masochisti. Ale soudruh Jakeš říká...

17.11.2015 21:43

Na Moravském náměstí v Brně se odpoledne konalo několik akcí s politickým podtextem, o půl druhé začal happening odpůrců současného prezidenta, ve tři hodiny si za novou sochou markraběte Jošta dali sraz ti, kdo chtěli protestovat proti kapitalismu na demonstraci svolávanou komunisty.

V Brně vybírali ideálního prezidenta. Favority Wagnerová, Halík, Kocáb. A pak dorazili komunisté: Dnes slaví jen zloději nebo masochisti. Ale soudruh Jakeš říká...
Foto: David Daniel
Popisek: Brněnská verze happeningu Karta pro příštího prezidenta

Poklidný průběh měla akce navazující na hnutí „červených karet pro prezidenta“. Tentokrát ale ani tak nešlo o protest, jako spíš o hledání pozitivní varianty. Organizátoři nabízeli zájemcům možnost vhodit do urny svůj tip na příštího prezidenta. Zároveň s lidmi, kteří se takto vyjádřili, diskutovali a natáčeli i videoanketu zaměřenou na představy lidí o příští hlavě státu. Mezi tipy hlasujících se často objevovala jména senátorky Elišky Wagnerové nebo Tomáše Halíka. Happeningu se zůčasatnil aktivně i nezávislý senátor Zdeněk Papoušek, který se netajil svým tipem, jeho volbou by byl Michael Kocáb.

K vize příštích voleb Zděněk Papoušek pro ParlamentníListy.cz řekl, že si dnes nedovede představit osobnost, která by reálně byla schopná Miloši Zemanovi konkurovat a kdyby se vilo teď, většina by opět zvolila současného prezidenta. „Neztrácím ale optimismus, za tři roky se můžeme situace výrazně změnit. Jiná otázka je, kde jsou dnes ti, kteří před rokem Zemanovi dávali červené karty. To loňské vzepětí zřejmě bylo tak velké, protože si lidé mysleli, že je tady naděje, aby byl Zeman kvůli svým krokům odvolán. Zjistilo se ale, že to právní cestou nepůjde, a tak přestaly i výraznější protesty,“ řekl senátor Papoušek.

Komunisté slibovali Ransdorfa. Marně

Před patnáctou hodinou se na Moravském náměstí začali scházet účastníci komunistické manifestace proti kapitalismu, postupně se jejich počet ustálil asi na padesáti. Iniciátor akce Pavel Josífek z KSČM na úvod řekl, že se mu nepodařilo přivést Miroslava Ransdrorfa ani poslankyni Marii Pěnčíkovou a omluvil se za to. Připomněl pak oběti v Paříži a v ruském letadle na Sinaji. „Sešli jsme se tu dnes my, inteligentní lidé, abychom ve svých srdcích vyvěsili především naši státní vlajku, a to za všechny oběti hrabivosti bohatých kapitalistů, obětí útoků a válek, oběti toho, aby se ten, kdo má moc, měl ještě lépe. Abychom vyvěsili státní vlajku za oběti hrabivosti u nás doma za všechny lidi, kteří v zoufalství skončili a ještě skončí pod koly vlaků nebo s provazy na krku. Nesmíme zapomenout na nězaměstnané a tzv. pracující chudobu, tedy nás, kteří jakousi práci ještě máme, ale nejsme schopni se z ní uživit kvůli nízké ceně naší práce a vysokým cenám všeho okolo. Všichni jsme oběťmi toho, aby se ti, co mají moc, měli lépe,“ uvedl v proslovu Josífek.

Další řečník odmítl oslavy listopadu 1989 „Takzvaná samotová revoluce byla spíš sametovým pučem a 17. listopad 1989 byl dnem, kdy lumpárna byla povýšena na zákon a pracující člověk se stal znovu otrokem. Proto tento svátek mohou slavit jen masochisté nebo zloději.“ Už během projevu se ozývaly výkřiky odporu, v násilný konflikt ale přerostl názorový střet jednoho z odpůrců komunistů až s jejich skupinou, která na shromáždění přišla s portrétem Lenina, který se pokusil zničit. Pořadatelé přivolali policisty, kteří odpůrce komunistické demonstrace zpacifikovali a odvedli.

Poté vystoupil Zděněk Klimek, generální tajemník KSČ 21. „Je mou milou povinností toto shromáždění pozdravit od bývalého generálního tajemníka soudruha Miloše Jakeše. Miloš Jakeš věří, že bude líp,“ řekl Klimek. Pokračoval pak svým pohledme na historii a řekl, že události Listopadu 1989 byly podle něj v režii StB a cílem byla totální devastace Československa. „Ptám se, kde je dnes to Československo? Bylo zlikvidováno, byl zlikvidován průmysl, fabriky, zemědělství. Strojírenství ze dne na den zlikvidoval Havel, když zrušil zbrojní průmysl. Dnes máme totálně rozkradenou kolonii Česko, miliony nezaměstnaných, miliony exekucí atd. Co s tím? Jediná cesta jsou volby, proto přijďte k volbám a volte KSČ 21, my tady zavedeme pořádek,“ slíbil v závěru projevu generální tajemník Klimek asi třem desítkám posluchačů.

Komunistická akce na Moravském náměstí nebyla pořádána KSČM a její krajský výbor se od ní distancoval.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…