V Bruselu se sedělo nad sankcemi proti Rusku, v ČT soptil generál Pavel: To váhání. Jako bývalý voják...

24.02.2022 22:58

Na Ukrajině vypukla podle bývalého předsedy vojenského výboru NATO Petra Pavla „plnohodnotná válka“, v ČT24 vyjádřil velké znepokojení, že v tak krizové situaci se není Brusel schopen rychle dohodnout ve strategickém postupu a na protiakci vůči Rusku. Rusové mají navíc ze sankcí legraci, doplnil jeho slova zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas.

V Bruselu se sedělo nad sankcemi proti Rusku, v ČT soptil generál Pavel: To váhání. Jako bývalý voják...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Ruské ozbrojené síly splnily úkoly stanovené na čtvrtek pro „speciální vojenskou operaci“ na Ukrajině, řekl podle agentury TASS večer mluvčí ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov.

Putin plánuje další útok. Podle ukrajinského ministra obrany zaútočí na Ukrajinu v další vlně, která bude včetně náletů. Nyní Ukrajina očekává další útok v Kyjevě. Podle ukrajinského velvyslance se očekává noční útok na Kyjev, uvedl to v rozhovoru pro ČT24. Také podle vysokého představitele západních zpravodajských služeb může Kyjev padnout do rukou ruských sil během několika hodin, protože ukrajinská protivzdušná obrana byla účinně zlikvidována. Ruské jednotky postupují k Ukrajině po obou stranách řeky Dněpr.

„To, co se děje na Ukrajině, v mnoha z nás budí velké rozhořčení. Možná i vztek na to, jak dlouho si s námi prezident Putin hrál a jak dlouho jsme byli ochotní mu věřit, že má alespoň trochu soudnosti a bude chtít to nejlepší řešení alespoň pro svůj národ, když ne pro národy sousední,“ řekl generál Petr Pavel k situaci na Ukrajině.

„Rusko jako vždy koná agresi rychle, efektivně, než se z toho svět vzpamatuje a než dojde k velkým ztrátám, aby už dosáhlo svých cílů,“ pokračoval Pavel.

Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie chtějí na dnešním večerním summitu schválit nové sankce, které budou mít pro Rusko masivní následky. Shodli se na tom ve společném prohlášení, v němž odsoudili ruskou agresi na Ukrajině a vyzvali k jejímu okamžitému ukončení.

Do rozhovoru vstoupil zpravodaj ČT, který z Bruselu hlásil, že lídři v Bruselu stále jednají o podrobnostech ohledně protiakce vůči Rusku a snaží se domluvit na společném postupu. Očekává se, že summit bude velmi dlouhý.

Generál Pavel jako bývalý voják ostře zkritizoval, že lídři vzhledem k závažnosti situace tak dlouho debatují, kam až jsou ochotní zajít. „Já se omlouvám, ale teď budu muset mluvit velice přímo jako bývalý voják. Pro mě je toto váhání částečným zklamáním,“ zlobil se generál.

„Na Ukrajině se dnes nebojuje ani tak kvůli tomu, zda se Ukrajina stane, či nestane členem NATO. To, co Putinovi vadí nejvíce, je, že se vydala cestou demokracie a prozápadního směřování. Prezident Putin tam dnes nebojuje jen proti Ukrajině, ale proti demokracii. Tedy proti nám všem!“ zdůraznil.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí
„Jestliže kvůli tomu Ukrajinci umírají, my bychom měli být schopni se alespoň uskromnit. Pokud by přijetí těch nejtvrdších sankcí nás mělo pouze ekonomicky bolet, tak je to ta nejmenší oběť, kterou bychom měli přinést,“ řekl k mimořádném summitu v Bruselu.

Miroslav Karas doplnil, že zcela jistě existují sankce, které mají potenciál změnit to, k čemu se Putin odhodlal a co dál plánuje. „Určitě existují, akorát že je nikdo neuplatňuje. Když běžný Rus dnes slyší slovo sankce, tak se tomu vysmívá. Zjistili, že se týkají sýru a zeleniny v obchodech,“ řekl bývalý zpravodaj ČT v Moskvě.

„Rusové se dnes sankcí neobávají, protože běžných Rusů se to bezprostředně netýká. Dokud tedy nebude sankci prožívat běžný Rus, který vlastní dům na Smíchově, bude mít bankovní účty v našich bankovních domech a bude posílat své děti na vysoké školy na Západ, tak Rusy sankce zajímat nebudou. Oni jsou naopak hrdí, že jim mohou čelit,“ doplnil Karas, který je přesvědčen, že v ruských médiích ani nezazní zpráva, že se evropští lídři shodli na tom, že odsuzují ruskou agresi a svět protestuje. Pokud tedy nějaké přípravy sankcí zaregistrují, berou je s velkou rezervou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…