V Bukurešti dnes proběhne schůzka prezidentů východního křídla NATO. Česko zastoupí šéf sněmovny

03.11.2015 6:07

V rumunské metropoli se dnes uskuteční schůzka vedoucích představitelů devíti států východního křídla NATO. Za Česko se summitu zúčastní předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček. Ostatní země - Bulharsko, Estonsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko - mají v Bukurešti reprezentovat prezidenti.

V Bukurešti dnes proběhne schůzka prezidentů východního křídla NATO. Česko zastoupí šéf sněmovny
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Zejména podle přání polské strany by se toto vrcholné setkání, jemuž bude přítomen i náměstek generálního tajemníka NATO Alexander Vershbow, mělo dotknout zvýšení vojenské přítomnosti aliance ve východní části bloku s cílem odradit Rusko od případné agrese. Na závěr jednání se počítá s vydáním společného prohlášení.

Polský prezident Andrzej Duda, který nastoupil do úřadu začátkem srpna po vítězství v květnových volbách, opakovaně vyzývá k trvalé přítomnosti výzbroje a vojáků aliance v Polsku. Zdůrazňuje přitom, že nechce, aby jeho země byla brána jako "nárazníková zóna".

Aliance se už na loňském zářijovém summitu ve Walesu v reakci na postup Ruska v ukrajinské krizi rozhodla posílit svou přítomnost na východě Evropy a zřídit nové síly velmi rychlé reakce. Vše by mělo být dokončeno do příštího summitu NATO ve Varšavě v létě 2016.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…