V ČR se obchoduje s postiženými dětmi. Exposlanec bije na poplach

17.01.2014 15:55

Exposlanec a zakladatel nové strany Republika Michal Babák se opřel do zákona o sociálně právní ochraně dětí, který zavedl profesionální pěstounskou péči. Z ní se podle Babáka stal obchod a kalkul.

V ČR se obchoduje s postiženými dětmi. Exposlanec bije na poplach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Babák

Babákovi se nelíbí, že systém funguje tak, že se s rostoucím počtem dětí zvyšuje výše státního příspěvku, aniž se berou v úvahu další hlediska. „Čím více dětí si vezmete, tím více vám stát za ně zaplatí. Nehledě na hendikep, zdravotní stav a zejména bez ohledu na zkušenost a odpovědnost náhradního rodiče. Chcete jedno, dvě? Vezměte rovnou čtyři a dostanete příspěvek na auto. Od ředitelů vím, že tito pokrytečtí pěstouni se obrazně rozhodují podle tabulek, co jim pěstounství vynese a nehledí na zájem dětí. Nikoho nezajímá, zda máte předpoklady a podmínky k tomu děti vychovávat či starat se o ně,“ kitizuje zákon Babák.

Nový občanský zákoník vše jen zhoršuje

Upozorňuje také na to, že pěstouny školí agentury napojené na bývalého ředitele odbou rodiny MPSV, který zákon sám prosazoval. „Ano, to je ten Miroslav Macela, který tento zákon tak vehementně propagoval a lobboval za něj ve sněmovně. Ten Macela, který školí na 1900 pracovníků státní správy. Pod rouškou přenesení systému péče o děti ze Spojeného království anebo USA zprivatizoval tento systém a zcela boří to, co tu fungovalo,“ zlobí se.

Celý článek čtěte ZDE.

A nový občanský zákoník prý situaci vůbec nezlepšuje, naopak. „Od začátku roku rozhodují o přidělení dětí do rodin nově výhradně soudy. Tyto s tím nejenže nemají zkušenosti, ale na stovky a tisíce případů nebudou mit pravděpodobně ani kapacitu. Systém, který u nás jako jeden z mála dlouhodobě fungoval, si sami ničíme. Nyní jsou postižené, nechtěné a jinak ohrožené děti předmětem obchodu a kalkulu se státními příspěvky a dotacemi. Zastavme to, dokud je čas a celý systém nebyl ještě úplně rozvrácen,“ dodává exposlanec Babák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…