V ČSSD jsme ještě všichni nezblbli, zdůraznil Zimola. A podpořil Staňka

27.06.2019 17:11

V ČSSD zuří válka o Antonína Staňka a Michala Šmardu. Část sociálních demokratů říká, že si Hamáček musí prosadit Šmardu, jinak v podstatě nemá cenu být součástí vlády, ale najdou se i tací, kteří by v křesle ministra kultury ponechali Antonína Staňka. Podpořili ho Jaroslav Foldyna nebo Jiří Zimola.

V ČSSD jsme ještě všichni nezblbli, zdůraznil Zimola. A podpořil Staňka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zimola

Antonín Staněk měl podle představ šéfa ČSSD Jana Hamáčka skončit na Ministerstvu kultury již na konci května. Jenže máme konec června a Staněk zůstává ministrem. Přestože o jeho odvolání požádal prezidenta Zemana předseda vlády Andrej Babiš (ANO), Zeman Staňkovo odvolání zdržuje.

Michal Šmarda, který ho má nahradit, tvrdí, že si Hamáček musí prosadit svou vůli, vždyť je předsedou jedné z koaličních stran. Pokud by Staňkovo sesazení Hamáček neprosadil, podle Šmardy by jako předseda strany přišel o nemalou část autority.

Podle Šmardy je nyní čas odvolat stávajícího ministra Antonína Staňka a až poté rozhodnout, kdo bude jeho nástupcem. O situaci dnes budou jednat Hamáček s prezidentem Milošem Zemanem na Vysočině.

„Ten jediný, kdo může předkládat personální návrhy jménem sociální demokracie, je náš předseda Jan Hamáček. Je ten jediný, kdo může rozhodnout, kdo za sociální demokracii bude a kdo nebude členem vlády. Úkolem premiéra pak je, aby zajistil dodržování koaliční smlouvy, a to včetně personálních změn na ministerstvech,“ řekl Šmarda. Jeho slova přinesla ČTK. Na Ministerstvu kultury podle něj neprodleně musí skončit období nestability a nejistoty.

„Teď je čas odvolat stávajícího ministra. Pak přijde čas rozhodnout o tom, kdo bude ministrem po něm. Čím dříve se tato zbytečná diskuse ukončí, tím lépe pro nás pro všechny,“ doplnil.

Bývalý jihočeský hejtman a někdejší první místopředseda ČSSD to vidí jinak. N sociální síti Facebook prozradil, že jihočeská sociální demokracie podpořila Staňka.

„Tradičně odbojná jihočeská organizace ČSSD, konkrétně její krajské předsednictvo, podpořilo na svém pondělním jednání ministra Staňka a jeho boj za transparentní a hospodárné využívání peněz v kultuře a vyzvalo vedení ČSSD, aby jej podrželo ve funkci a neustupovalo tlaku části kulturní fronty a některých jejích tlampačů novinářů. „Vím, jaký křik se spustí, ale je třeba, aby lidi viděli, že ne všichni v ČSSD zblbli,“ napsal Zimola na sociální síti Facebook.

Staňka podpořil také děčínský sociální demokrat Jaroslav Foldyna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…