V ČSSD nestíhají, řešení problémů s Pochem se komplikuje

16.07.2018 12:58

Vedení ČSSD, které mělo řešit situaci na ministerstvu zahraničí, se v úterý kvůli vysokému počtu omluvenek nakonec nesejde. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

V ČSSD nestíhají, řešení problémů s Pochem se komplikuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Předsednictvo v květnu vybralo do čela diplomacie europoslance Miroslava Pocheho. Prezident Miloš Zeman ho však kvůli svým výhradám odmítl. Ministerstvo tak vede ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček. Řešení kritizuje opozice, podle které by důležitý resort měl být plnohodnotně obsazen. Jako dočasné označuje nynější uspořádání i Hamáček.

Předsednictvo ČSSD v květnu schválilo jména pěti ministrů včetně Pocheho, nyní je orgánem, který by mohl nominaci změnit, případně navrhnout jiné řešení současné situace. V sociální demokracii převažují hlasy, které trvají na tom, aby nominantem strany zůstal Poche. Pro hledání jiného kandidáta se naopak veřejně vyslovuje statutární místopředseda Jiří Zimola.

Hamáček situaci v čele resortu označuje za dočasnou, při jeho nástupu Poche prohlásil, že bude v Černínském paláci působit jako nehonorovaný politický tajemník. Hamáček však minulý týden poslancům zahraničního výboru řekl, že Poche zatím na ministerstvu v žádné oficiální funkci není.

Vedení ČSSD se vedle situace na ministerstvu zahraničí mělo zabývat také tvorbou kandidátních listin do letošních komunálních a senátních voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…