V ČSSD teče krev. Houska je už šestý, připomíná komentátor

19.11.2013 22:39

Roman Houska (ČSSD) není prvním politikem, který je spojován s ČSSD a který byl zavražděn. Miroslav Korecký v textu pro server Týden.cz připomíná, že v historii strany najdeme hned pět podobných případů. Houska je šestý. Hovoří proto o sociální demokracii jako o straně, kde občas teče krev.

V ČSSD teče krev. Houska je už šestý, připomíná komentátor
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Zavražděný člen ústeckého Krajského výkonného výboru ČSSD Roman Houska

První podobný případ se objevuje již ve druhé polovině devadesátých let minulého století, kdy podnikatel Oldřich Němec renovuje populární autobus Zemák. V kontaktu je např. s Miroslavem Šloufem. Původně je mu slíbeno místo na kandidátní listině ČSSD, ale to nedostává. V roce 1999 je nalezen s kulkou v hlavě u Nuselského mostu. Policie pracovala s hypotézou vraždy i sebevraždy. Nakonec se přiklonila k sebevraždě.

Krev spojovaná s politikou

Těsně smrti unikl Ivan Lhotský, který v roce 1999 kryl jiné sponzory ČSSD. Strana nikdy neprozradila, kdo stál za mužem, který měl ČSSD půjčit miliony korun. Třetím v řadě je podnikatel František Mrázek. Ten byl zabit v roce 2006, ale policie ho podezřívala, že si několik vražd sám objednal. Mrázek docházel na Úřad vlády opět za Miroslavem Šloufem, ale později měl prý blízko i k premiérovi Stanislavu Grossovi.

Václav Kočka, který byl zastřelen po křtu knihy expremiéra Jiřího Paroubka, byl čtvrtým podnikatelem v řadě, jenž je spojován s ČSSD. Kočku zastřelil v roce 2008 Bohumír Ďuričko a soud ho za to poslal na dvanáct a půl roku do vězení. Houskově kauze pak předcházel ještě případ zbrojaře Pavla Musely, který se pádem z posedu zranil tak výrazně, že ztratil paměť. Je spojován např. s privatizací Mostecké uhelné společnosti. Podle odhadu znalce tak velké poranění těla, ztrátu paměti nevyjímaje, nemohl utrpět pádem z posedu. Šestým v řadě je Roman Houska, který byl přímo členem ČSSD.

Houskův případ ukazuje, že jistá spojnice mezi ČSSD a střelbou do podnikatelů nekončí ani po odchodu Miloše Zemana nebo Jiřího Paroubka z pozice předsedy strany. "To je varovné zjištění ve chvíli, kdy se tato strana chystá po sedmi letech vkročit do Strakovy akademie hlavním vchodem a přenést tam tyto móresy. Tedy pozor - ne, že by ve Strakovce doteď seděli nějací andělé! Třeba na ODS se snad odjakživa lepili všelijací šíbři, kmotři a korupčníci, ale byla stranou, která si své mrtvé maďarské sponzory jen vymýšlela. S ČSSD přichází neblahá praxe, kdy se politika a krev až příliš často objevují na stejné stránce novin,“ poznamenává Korecký.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…