V ČSSD to vře. Padají silná slova kvůli Zemanovi, vládě i obsazení resortů. Do věci vstoupil také Hašek

02.06.2018 9:16

Miloš Zeman. Bývalý šéf sociální demokracie, současná hlava státu. A právě o něj se nyní přou v sociální demokracii. I když předseda ČSSD Jan Hamáček chce mít se Zemanem co nejkorektnější vztahy, v Lidovém domě sílí kritika Miloše Zemana za to, že odmítá jmenovat Miroslava Pocheho ministrem zahraničí. Píše to dnešní MF Dnes.

V ČSSD to vře. Padají silná slova kvůli Zemanovi, vládě i obsazení resortů. Do věci vstoupil také Hašek
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

V sociální demokracii se ale najdou i tací, kteří by Zemanovi v případě stažení nominace Pocheho vyhověli. Jde například o místopředsedu ČSSD Jiřího Zimolu. Za to se Zimolovi následně dostalo kritiky od samotného Pocheho. Velmi razantně pak vystoupil i člen předsednictva z Královéhradeckého kraje Jaroslav Špaček. Ten Zimolu, společně s Michalem Haškem a Zdeňkem Škromachem, označil za jakési trojské koně Miloše Zemana uvnitř strany. 

Špaček se pak také vymezil proti nominovanému na post ministra zemědělství – Miroslavu Tomanovi. Ten je podle jeho slov mužem Miloše Zemana, nikoliv nominantem ČSSD. A jak píše MF Dnes, Špaček společně s Pochem patří k nejvlivnějším postavám zákulisí ČSSD. A to až tak velkým, že se dokonce hovoří o tom, že by se mohli blížit k návrhu na odvolání Zimoly z funkce místopředsedy. 

Anketa

Chcete, aby ČSSD zasedla ve vládě Andreje Babiše?

4%
96%
hlasovalo: 22277 lidí

Špaček tak velmi výrazně lobbuje za to, že nebude-li ve vládě pan Poche, nemůže tam být ani pan Toman. „Tím by totiž byla narušena vyváženost jednotlivých proudů v ČSSD,“ tvrdí.

A jak na celou věc reaguje Jiří Zimola? „Kritika mého působení v ČSSD jde stále ze stejných míst a pořád od lidí z okruhu bývalého předsedy Sobotky. Vlastně mě to těší, protože to beru jako známku toho, že jdu dobrou cestou,“ podotkl Zimola pro MF Dnes. A Michal Hašek pak reagoval ještě ostřeji, kdy podotkl, že kolegovi Špačkovi zřejmě nedělají dobře vedra. 

„Možná se mu stýská po časech Bohuslava Sobotky a názorově ‚vyčištěné‘ ČSSD pohrávající si s městskými liberály a kavárenskými tématy. Bohužel nás to málem přivedlo na sedmiprocentní politický hřbitov,“ řekl Hašek a odmítl reagovat na výhrůžky typu „když ne Poche, tak ani Toman“. „Jsme snad ještě politická strana, a ne parta veksláčků a hokynářů,“ zakončil Hašek. 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…