V ČT se snesla kritika na hlavu Babiše, prý pohrdá sněmovnou. A Kalousek...

23.01.2015 22:50

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek a poslanec ODS Martin Novotný debatovali v pátečních Událostech, komentářích České televize o tom, jak je možné, že si koalice ani přes pohodlnou většinu neprosadila vydání dluhopisů na splátku státního dluhu. Sklenák a Novotný přičetli díl viny i ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

V ČT se snesla kritika na hlavu Babiše, prý pohrdá sněmovnou. A Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš a Miroslav Kalousek

"Dnes došlo k tomu, že nebyla dodržena nějaká ustálená pravidla. Nebylo to způsobeno tím, že by někteří koaliční poslanci nechtěli pro návrh hlasovat,“ prohlásil hned v úvodu Sklenák. Pak poukázal na problém související s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). V jistou chvíli totiž poslanci byli připraveni o zákonu hlasovat, ale v sále nebyl přítomen předkladatel zákona Babiš, takže si poslanci odhlasovali, že budou hlasovat, až ministr dorazí. A když dorazil, zase nebyli přítomni koaliční poslanci.

Novotný z ODS byl ve svém hodnocení ještě tvrdší. "Ta základní chyba je v přístupu ministra financí k projednaným otázkám. On zásadně čte jen prohlášení, která mu připravují jeho úředníci, a zásadně neodpovídá na otázky k věci, což zjistíte ze stenozáznamu,“ dodal k tomu Novotný. "Pan ministr Babiš by se měl zamyslet nad svým přístupem k práci a nad pohrdáním Poslaneckou sněmovnou,“ pokračoval. Ministr by si měl udělat především pořádek ve vlastních řadách.

Faltýnek Babiše bránil, že pilně pracuje, ale kvůli častým obstrukcím opozice si vláda nikdy nemůže být jistá, jak rychle budou jednotlivá jednání probíhat. Následně odkázal na zákon, který čeká na podpis prezidenta a který vládě dovoluje, aby vydávala dluhopisy do výše státního dluhu i bez schválení sněmovny.

"Mě překvapuje nezodpovědnost opozice, která říká: Nás nezajímá, jak budete řešit dluhy naší země. Všichni víme, jak pravicová opozice zadlužila naši zemi,“ podivoval se Faltýnek. Prý osobně přišel za prvním místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem, ale ten mu měl sdělit, že opozice je tu od toho, aby čekala na chyby koalice a že je to problém vlády.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …