V ČVUT pracují na účinném obranném prostředku proti teroristům v autě

19.08.2017 18:18

Mobilní zábrany, které mají zamezit průjezdu aut do davu lidí, vyvinuli experti z ČVUT. Útok osobním autem již zastaví, experti však chtějí, aby odolaly i kamionu. Píše o tom server iRozhlas.cz.

V ČVUT pracují na účinném obranném prostředku proti teroristům v autě
Foto: vbsm.com
Popisek: Pietní místo po terorismu v Paříži

Mobilní zábrany jsou podle serveru výjimečné v tom, že se nemusí kotvit do země a technici jsou schopni je postavit během několika desítek minut. Systém je nyní testován odborníky, kdy osobní auto jedoucí 50kilometrovou rychlostí dokázaly mobilní bariéry zastavit. Bariéra vytvořená z několika betonových plátů poskládaných na sebe se pouze o dva metry posunula. 

Podle Jana Zatloukala z Experimentálního centra Stavební fakulty ČVUT není ke stavbě bariéry potřeba žádná manipulační technika. „Během několika desítek minut můžeme mít přehrazenou třeba ulici,“ uvedl. 

  • Původní text ZDE

„Svět je stále méně bezpečný a takové zábrany samozřejmě mohou znamenat záchranu lidských životů,“ poznamenal pro server iRozhlas.cz předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr, jež chce mít rovněž tyto bariéry ve skladech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…