V Čechách by měli žít Češi, pronesl Andrej Babiš z ČT. Lhář Kalousek je proti demokracii, dokonce se spojil i s komunisty

03.12.2015 19:55

Ministr financí Andrej Babiš zavítal ve čtvrtek do pořadu Interview ČT24. Nařkl senátory, že podporují podvodníky, pokud brojí proti kontrolním hlášením DPH, ale vlastně to možná ani nevědí. Dovedl je k tomu prý senátor Ivo Valenta, který údajně nemá Babiše rád. Totéž platí i o šéfovi TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. To je podle Babiše lhář, demagog a odpůrce demokracie. Pár slov padlo také o uprchlících a pražské primátorce Adrianě Krnáčové (ANO).

V Čechách by měli žít Češi, pronesl Andrej Babiš z ČT. Lhář Kalousek je proti demokracii, dokonce se spojil i s komunisty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

Hned v úvodu  majitel Agrofertu a šéf státní kasy vysvětloval, proč je třeba zachovat pravidelné kontrolní hlášení, proti němuž podala stížnost skupina jednadvaceti senátorů v čele s Ivo Valentou k Ústavnímu soudu. „Víte, ti senátoři tím říkají, my podporujeme podvodníky,“ udeřil Babiš.

Zloději tak obírají o peníze kraje i obce, a to je problém. „Výhoda bude v tom, že bude méně kontrol a my se budeme moci zaměřit přesně na ty, kteří podvádějí... Funguje to v zahraničí a je to efektivní nástroj v boji s podvody na DPH,“  shrnul Babiš.

Zákon o kontrolním hlášení vstoupí v platnost od 1. ledna 2016. „Pan Valenta mě určitě nemá rád, protože prosazuji vyšší regulaci hazardu a vyšší zdanění hazardu. Je paradoxní, že on je občanem Monaka a ještě žaluje Českou republiku... Myslím, že ti senátoři vlastně netuší, co podpořili, protože oni podpořili podvodníky,“ doplnil ministr financí.

„Já jsem se zařekl, že už nikdy nepůjdu před kameru s Miroslavem Kalouskem, protože to nemá smysl,“ poznamenal Babiš s tím, že Kalousek šíří lži a demagogii a víc nemá smysl to řešit. „Pan Kalousek je člověk, který zadlužil naši zemi o 670 miliard. Kalousek je člověk, který chce jít s každým, protože teď se mu rozpadá projekt TOP 09, když pan Schwarzenberg odchází... On chtěl spolupracovat s komunisty, na což se zapomíná,“ vypálil Babiš další salvu.

Kalousek teď svolává tradiční politické strany proti Babišovi, ale podle majitele Agrofertu ho právě tyto strany přinutily vstoupit do politiky. „Kdyby to dělali dobře, tak bych nešel do politiky a měl bych se líp,“ zopakoval Babiš nikoli poprvé.

Stranou jeho pozornosti nezůstal ani zákon o elektronické evidenci tržeb. Nařkl, že pravicová opozice v podstatě brání průchodu demokracie. Poukázal při tom i na názor ústavního odborníka Jana Wintra, který poukázal na to, že se to ani s obstrukcemi nemá přehánět, byť je to legitimní politický nástroj. „Pan Kalousek je proti demokracii, tady to říká expert na ústavní právo,“ pokračoval v palbě ministr. EET prý přinese peníze obcím a rozhodně není namířena proti živnostníkům, jak tvrdí opozice.

My jsme prý jediní v Evropě, kdo to ještě nemá, mají to Slováci, zavádějí to Rakušané a tak podobně. „I u nás už byly dva pokusy. A mimochodem, jednou pan Kalousek hlasoval pro pokladny, protože za tím byl kšeft s pokladnami pro každého. My říkáme, nechte si své pokladny, my to uděláme elektronicky,“ shrnul ministr financí.

Ve druhé polovině pořadu se vyjádřil ke společnému vystoupení prezidenta Miloše Zemana a Bloku proti islámu Martina Konvičky. „Jak já znám pana prezidenta, tak on se moc nestará o organizaci akce, takže neřeší, kdo bude stát na pódiu za ním,“ zaznělo z úst šéfa ANO. Spor prezidenta s premiérem považuje za nešťastný, nevyvolává prý dobrou atmosféru.

Sám prý zastává stále stejný názor k uprchlické krizi. EU musí lépe chránit své hranice, musíme rozdělovat uprchlíky na ekonomické a válečné a tak podobně. Je paradoxní, že když chce Ukrajinec pracovat u nás, musí půl roku čekat, ale na druhé straně se tisíce migrantů producírují po Evropě jen tak,“ upozorňoval ministr s tím, že je skeptický k dohodě s Tureckem.

„Já bych chtěl, aby v Čechách žili Češi. Že jim v Bruselu nevadí, že budou mít v roce 2030 většinu muslimů, tak mě by to tady vadilo,“ doplnil Babiš s tím, že EU zkrátka migrační krizi nezvládá. Důležité podle něj bude vyloučit Řecko ze Schengenu, po čemž prý host volá několik týdnů, pak to zopakoval i slovenský premiér Robert Fico a teď už to zní i z Bruselu.

V závěru pořadu pronesl pár slov také na situaci v Praze. Současná primátorka Adriana Krnáčová (ANO) má prý podporu šéfa ANO. Nijak mu nevadí, že by komunisté chtěli podpořit rozpočet, protože v této zemi až patnáct procent lidí volí komunisty a máme dokonce i komunistického hejtmana. „Mně vadí jejich program, mám úplně jiné představy... Ale když to stále někdo kritizuje, tak se měli komunisti hned po revoluci zakázat a byl by pokoj,“ uzavřel své vystoupení před kamerou Babiš.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…