V Česku narůstá hněv proti Babišovi, ale Čechy je těžké dostat do varu, píší ve Švýcarsku

24.11.2019 15:45

Třicet let po pádu komunistického režimu roste v Česku nespokojenost s vládou v čele s „oligarchou a bývalým komunistou“ Andrejem Babišem. V dnešním rozsáhlém článku o aktuální situaci v Česku nazvaném „Ukradená sametová revoluce v Praze“ to napsal prestižní švýcarský list Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Zprávu převzala ČTK.

V Česku narůstá hněv proti Babišovi, ale Čechy je těžké dostat do varu, píší ve Švýcarsku
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Nová změna politického systému jako v roce 1989 podle listu NZZ ale nehrozí.

Článek švýcarského listu se vrací k protivládní demonstraci, kterou na Letnou svolal minulou sobotu spolek Milion chvilek. Její organizátoři jsou podle NZZ pevně přesvědčeni, že je Babiš „zkorumpovaný loupeživý baron“, který se obohacuje na evropských dotacích a kvůli své hospodářské moci a podílu na mediálním trhu se nachází v „neřešitelném konfliktu zájmů“. Tím, že se Milion chvilek odvolává na sametovou revoluci, se podle švýcarského listu pokouší „přenést část obrovské morální legitimity (bývalého českého prezidenta Václava) Havla na protibabišovské hnutí“.

Babiše NZZ označují za „typického postkomunistického oportunistického oligarchu, který jde do politiky, aby si zabezpečil svou moc“. Stejně jako maďarský premiér Viktor Orbán či předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński, není Babiš „žádným heroldem demokracie“, je ale zvoleným a legitimním politikem. Moc v Česku si neuzurpoval, zdůraznil švýcarský list.

Babišovi lze podle NZZ vyčítat mnohé v domácí politice, ale jen málo v politice zahraniční, neboť pevně podporuje členství Česka v EU i v NATO. Český premiér provozuje podle listu „technokratický populismus“, jehož cílem je „udržet masy v pasivitě a přesvědčit je o tom, že bude nejlepší přenechat řešení komplexních problémů odborníkům“. „To je ale opak toho, co chtěl Havel a co chce Milion chvilek pro demokracii,“ napsal dále švýcarský list.

„Čas despocie je ten tam, sametová revoluce 2.0 není potřebná a nebude,“ shrnul vývoj v Česku NZZ. Podle něj to dokázala i samotná demonstrace na Letné, která připomínala velký happening, na nějž neměl nikdo strach přijít. Protest na Letné byl „působivý, dojemný, ale téměř nepochopitelně diskrétní“.

„Čechy je zkrátka těžké dostat do varu,“ dodal list.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…