V Česku přibývá pracovníků z Británie i Britů, kteří se tu usazují

26.01.2020 9:15

V Česku přibylo od referenda o brexitu pracovníků z Británie. Proti červnu 2016, kdy se ve Spojeném království hlasovalo o odchodu z EU, se počet pracovníků z Británie zvedl o víc než třetinu. Vzrostl také počet Britů a Britek, kteří se rozhodli žít v ČR natrvalo, zvýšil se o 55 procent. Vyplývá to ze statistik Úřadu práce a Ministerstva vnitra. Britové tvoří ve srovnání s jinými cizinci jen malou skupinu – v ČR jich je přes 8300. Počet přistěhovalců z této země rostl v posledních letech ale víc než z jiných starých zemí EU, konstatuje ČTK.

V Česku přibývá pracovníků z Británie i Britů, kteří se tu usazují
Foto: Pixabay (CC0)
Popisek: Britská vlajka (tzv. Union Jack)

Česko už loni na jaře přijalo zákon, který v případě brexitu bez dohody zaručuje do konce letoška lidem z Británie stejné zacházení jako ostatním lidem z EU. Mají stejné postavení jako Češi a Češky. Další vývoj bude záviset na výsledku vyjednávání.

Na konci loňska podle údajů Ministerstva vnitra žilo v Česku 8332 lidí z Británie. Trvalý pobyt v zemi mělo 2666 z nich. V červnu 2016 v ČR bydlelo 6111 Britů a Britek, z nich natrvalo 1716.

Počet lidí z Británie, kteří v Česku pobývají, se tak zvedl o třetinu. Těch, kteří si ČR zvolili za svůj trvalý domov, ale přibylo o víc než polovinu. V Česku přibývá také Francouzů či Němců. Jejich počty ale rostou pomaleji a menší podíl z nich má v ČR trvalý pobyt.

Podle údajů Úřadu práce je v Česku také více britských zaměstnanců. V červnu 2016 jich úředníci evidovali 3277, na konci loňska 4464. Po brexitovém referendu počet mírně kolísal. Od jara 2017 se pak zvedá.

Lidé z Británie tvoří jen zlomek zahraniční pracovní síly v Česku. Představují asi procento pracovníků, kteří pocházejí z EU, a zhruba 0,7 procenta všech zaměstnanců z ciziny. Důvodem většího zájmu o ČR z posledních let může být nejen dobrá ekonomická kondice země a životní podmínky, ale také místní rozrůstající se anglicky mluvící komunita.

Britům do konce roku k pobytu v ČR stačí občanský průkaz či pas. Pokud chtějí zůstat déle než 30 dní, měli by zajít na cizineckou policii a splnit ohlašovací povinnost. Při delším pobytu pak mohou požádat o přechodné či trvalé povolení. Záleží ale jen na nich, jestli to udělají.

Trvalý pobyt se uděluje po pěti letech života v Česku. Členové rodin Britů, pokud jsou to euroobčané, pak trvalý pobyt dostávali už po dvou letech. Povolení k přechodnému pobytu je možné získat, pokud je člověk v Česku déle než tři měsíce.

Cizinci ze zemí mimo dosavadní osmadvacítku potřebují k pobytu a práci povolení. Po příjezdu do ČR se musí do tří dnů hlásit cizinecké policii. O povolení k trvalému pobytu mohou žádat také po pěti letech života v ČR, musí ale složit zkoušku z češtiny, mít bydlení a dost peněz na živobytí. Veřejné zdravotní pojištění mohou lidé ze států mimo EU získat jen za určitých podmínek, jinak se musí pojistit u komerčních pojišťoven. Ty pak hradí pouze vybranou péči. Také sociální pomoc a podporu dostanou občané z takzvaných třetích zemí pouze za určitých okolností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…